İş bırakan sağlık çalışanları Bakan Koca’yı istifaya çağırdı

Konya’da doktor Ekrem Karakaya’nın katledilmesi ardından bir çok kentte sağlık çalışanları iş bırakma eyleminde bulundu. Sağlıkçılar Bakan Fahrettin Koca’yı istifaya çağırdı.

ADANA

Adana'da Balcalı Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, daha sonra Adana Şehir Hastanesi önüne geçti.  Adana Tabip Odası, SES, Genel Sağlık İş, AHEF, AHSEN’in aralarında olduğu meslek örgütleri, sağlıkta şiddeti protesto etti.

Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde toplanan emekçiler, İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürüyüşe geçti. Polis, sağlıkçıları engellemeye çalıştı. Emekçiler, otobüslerle İl Sağlık Müdürlüğü önüne geçti.

Eylemde konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Bu kurşun hepimize sıkılmıştır" dedi.

MARDİN

Mardin Sağlık Platformu’nun çağrısıyla Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kızıltepe Devlet Hastanesi önünde yüzlerce sağlık çalışanı ve hekim toplandı. Mardin Baro Başkan ve yöneticileri ile üye avukatlar da Sağlık Platformuna destek verdi.

SES Şube Yöneticisi Ahmet Özen açıklamayı okuyarak, Sağlık Bakanlığını istifaya çağırdı.

SES Şube Başkanı Dr. Özgür Bilek de, yaptığı açıklamada halkın sağlık sistemi nedeniyle sağlıkçılara kızmak yerine öfkelerini sorunun sorumlularına yöneltmeleri gerektiğini söyledi. 

AMED

Amed'de Tabip Odası ve SES öncülüğünde kentte bulunan sağlık örgütleri, İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Eyleme çok sayıda sağlık örgüt temsilcisi ile sağlıkçı katıldı. Tabip Odası Başkanı Elif Turan, “İktidarın yönetememe hali, krizleri derinleştirmekte ve toplumu kaosa sürüklemektedir” dedi.

DERSİM

Dersim’deki açıklama ise Devlet Hastanesi Acil Bölümü önünde yapıldı. Açıklamayı okuyan Dr. Seyfi Burkay İzgi, saldırıları kınayarak, "Artık yeter! Sağlıkta şiddete karşı hemen, şimdi, amasız, fakatsız önlem alınsın ve şiddet uygulayanlar istisnasız cezalandırılsın. İş yerlerimiz güvenli hale gelene kadar, can güvenliğimizin tehdit altında bulunduğu yerlerde gerekirse çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz" dedi.

BATMAN

Batman’da iş bırakan sağlıkçılar, yürüyüş yaparak katliamı protesto etti. Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünden hastanenin acil bölümünün bulunduğu alana kadar yürüyüş gerçekleştiren sağlıkçılar, sık sık “Yaşatırken ölmek istemiyoruz” sloganlarını attı. SES Batman Şube Eşbaşkanı Deniz Topkan, iktidarın ortaya koyduğu sağlık politikalarının sonucunun bir yansıması olarak sağlıkçıların şiddete maruz kaldığını belirtti. Batman Tabip Odası Başkanı Sertaç Adıgüzel ise sağlık alanında yürütülen politikaların sağlıkçılara şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri döndüğünü söyledi. 

URFA

Urfa'da sağlık emek ve meslek örgütleri, Harran Üniversitesi Poliklinikleri önünde basın açıklaması yaptı. Urfa Tabip Odası Asistan Hekimler Yürütme Kolu üyesi Baran Yüksekyayla, sağlıkta şiddetin "münferit" değil toplumsal ve politik bir sorun olduğunu kaydetti.

Sağlık emek ve meslek örgütleri ardından Urfa İl Sağlık Müdürlüğü önüne geçerek ikinci bir açıklama gerçekleştirdi. Buradaki eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu destek verdi. 

ANTEP

Antep sağlık emek ve meslek örgütleri Kırkayak Parkı’nda yaptıkları basın açıklaması ile Dr. Karakaya’nın katledilmesine tepki gösterdi. Eylemde, şiddet uygulayan ve teşvik edenler ile mücadele vurgusu yapıldı.

ADIYAMAN

Adıyaman sağlık emek ve meslek örgütleri, Adıyaman 400 Yataklı Eğitim Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Adıyaman Tabipler Odası Başkanı İsmail Tosun ise sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu belirterek, sağlık kurumlarında meydana gelen saldırılara karşı önlem alınmasını istedi.

Doktor Yaşar Altun, “O bir karıncayı bile incitmezdi, bizler mesleğimizi icra ederken öldürülüyoruz" dedi.

VAN

Van Tabip Odası, Türk Dişhekimleri Birliği ve SES öncülüğünde iki noktada basın açıklaması yapıldı. Sloganlarla işyerlerini terk eden sağlık emekçileri, basın açıklamasına katıldı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ndeki açıklamayı, Tabip Odası yöneticisi Barış Can Salman, Bölge Araştırma Hastanesi’ndeki açıklamayı ise Tabip Odası yöneticisi İrem Özdemir okudu. Ortak açıklamada, “Mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” mesajı verildi.

İZMİR

İzmir Sağlık Platformu, Dr. Karakaya'nın katledilmesini protesto etmek için birçok hastanede iş bıraktı. Kentte bulunan başta Tepecik Eğitim ve Araştırma, Dokuz Eylül Tıp Fakültesi ve Ege Üniversitesi hastaneleri olmak üzere birçok hastanede iş bırakıldı. Sabah saatlerinde hastanelerde yapılan eylemlerin ardından sağlık emekçileri Konak'ta bulunan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

İzmir Tabip Odası Sekreteri Ceylan Özkan, “Güvenli çalışma alanı sağlamak siyasal iktidarın sorumluluğundadır" dedi.