İşgal İsveç Dış Politika Komisyonu'nun gündeminde

İsveç Parlamentosu'nun Dış Politika Komisyonu, Türk devletinin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'ye başlattığı işgal girişimini bugün (Perşembe) günü toplanarak görüşecek.

İsveç Parlamentosu'nda 8 siyasi partinin yer aldığı Kürt Dayanışma Grubu, dün parlamentoda Kürt siyasi parti ve derneklerin temsilcileriyle bir araya gelerek Türk devletinin Rojava'ya yönelik başlattığı saldırıları ve işgal girişimini ele aldı.

Toplantıya Kürtleri temsilen PYD İsveç Temsilcisi Şiyar Ali, İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Şükran Yeşil, Rojava'yla Dayanışma Komitesi adına Osman Aytar ve Kürt diplomat Sinan Önal katıldı.

Şiyar Ali, Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırı planları ve nedenleriyle son gelişmeler hakkında milletvekillerini bilgilendirdi. Daha sonra söz alan milletvekilleri, partilerinin işgal karşısındaki tutumlarını Kürt yetkililere iletti.

Toplantıda siyasi partilerin temsilcilerinin yanı sıra İsveç Parlamentosu İkinci Başkan Yardımcısı Lotta Johnsson Fornarve ile bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh de katıldı.

Toplantının bitiminden sonra ANF'ye açıklamalar yapan Kürt Dayanışma Grubu Başkanı ve Liberal Parti Dış Politika Sözcüsü Fredrik Malm, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik işgal girişimini kapsamlı olarak ele aldıklarını ve Kürt yetkililerin taleplerini Kürt Dayanışma Grubu'na ilettiklerini söyledi.

Kürt Halkı, Rojava ve tüm Suriye için yıkıcı sonuçlara yol açabilecek işgal girişiminin durdurulması için İsveç ve diğer ülkelerin tutum almaları gerektiğini söyleyen “Biz hangi önlemleri gündeme getirilmesi gerektiğini konuştuk” dedi.

Malm, konuyu bugün toplanacak Parlamento Dış Politika Komisyonu'nda ele alacaklarını ve toplantıya Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin müşteşarının da katılacağını söyledi.