İstanbul’da belediyelerin gasp edilmesi protestosu

AKP/MHP’nin kayyum atamalarıyla yerel seçimlerin intikamını almaya çalıştığını söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, “Ne yaparlarsa yapsınlar halkımızın iradesine sahip çıkacağız" dedi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü, 3 büyükşehir belediyesine atanan kayyumları protesto etmek amacıyla Şirinevler’de açıklama yaptı. “Birlikte kazandık birlikte savunacağız”, “Yaşasın hakların kardeşliği” ve “Kayyum darbedir tanımıyoruz” dövizlerin taşındığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.

HDP ilçe binasından Yürüyüş Yolu'na yürüyen kitleyi ablukaya alan polis, etraftan geçen insanların da bekleyerek açıklamayı dinlemesini engelledi.

Eylemde konuşan HDP milletvekili Hüda Kaya, hiçbir zaman darbecileri kabul etmediklerini söyleyerek, “Kendileri iktidarlarını güçlendirirken, ‘milli irade her şeyin üstündedir’ diyenler, artık milli iradeyi tanımaz hale geldi. Neden yapıyorlar bunu? Çünkü Türkiye’nin yarısını zalim ve tekçi politikaları yüzünden kaybettiler” dedi.

HDP’nin 31 Mart ve ardından 23 Haziran’da yenilenen İstanbul seçimlerinde stratejik olarak oy kullanmasının AKP’yi yerinden sarstığına vurgu yapan Kaya, “İstanbul’a da kayyum atadılar. Ama en büyük darbeyi aldılar. AKP bunun intikamını Kürtlerin yaşadığı yerleri, HDP’nin aldığı belediyeleri kayyum atayarak almak istiyor. Cumhurbaşkanı seçim olmadan bile kazanırsalar kayyum atacaklarını söylemişti. Bu söylemler suçtu, suç. Kanunlara aykırı bir şekilde insanlara sandıkta iradesine ortaya koymaya yönelik umudunu kesmeye yönelikti. Erdoğan insanların demokratik yollarındaki haklarını umutsuzlaştırarak, insanları illegal yollara teşvik etmek yasal bir suç işledi. Halkımızda bunun da cevabını verdi” diye belirtti.

AKP’nin sandıkta ders almadığının altını çizen Kaya, “Türkiye bu iktidar kadar halkaları bölen ve haklar arasına nefret saçan bir iktidar görmedi. Fakat bizler savaştan beslenen politikalara karşı her yerde itiraz etmeye devam edeceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar; halkımızın iradesine, temsilliyetimize, adalete, hukuka ve halkımızın geleceğine sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

Kitleyi ablukaya alan polislere de seslenen Kaya, AKP’nin FETÖ ile olan eski ilişkilerine değinerek, “İktidar öyle kayyumcu bir zihniyettir ki binlerce insanı memuru Kanun Hükmünde Kararname (KHK) memurluktan attı. En kötü savaş koşullarında kullandıkları komiseri, askeri ve polis memurlarını FETÖ ile ilişkili diyerek, görevlerinden atıp cezaevlerine attı. Hangi görevde olursanız olun; bu iktidarın yasa dışı işlerine alet olmayın. Bugün sizi kullanır; yarın sizi cezaevine atar. Kayyumları gönderene kadar sözümüzü kesmeyeceğiz. Türkiye’nin her yanında bu kayyumcu zihniyet yok olana kadar; var olmaya ve sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.