İstanbul'da gazetecilerden protesto: Hakikate sahip çıkacağız

Kürt gazetecilerin gözaltına alınmasını protesto eden özgür basın emekçileri, "Hakikati yazmaya devam" mesajını verdi.

 

İstanbul’da özgür basın emekçileri, Amed'de 8 Haziran günü gözaltına alınan 20’si gazeteci  22 kişi ile dayanışmak ve baskıları protesto etmek amacıyla Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Dilşat Canbaz, Musa Piroğlu, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Devrimci Parti üyeleri ile çok sayıda gazeteci katıldı.

'GERÇEK YAZILMASIN İSTİYORLAR'
 
HDP Milletvekili Dilşat Canbaz, "Gözaltına alınan kişilerin gazeteci olduğunu vurguluyoruz. Cezaevlerine bakın, kaç tane gazeteci var, kaç tanesi de sürgünde... Her basın açıklamasında yanımızda olan arkadaşlara ilk barikatlar kuruluyor, ilk onlara şiddet uyguluyorlar çünkü gerçek yazılmasın istiyorlar. 8 Haziran’da gözaltına alınan arkadaşlarımız için suç bulamadılar, suç üretmeye çalıştılar" dedi.
 
'SESİMİZİ KISAMAZSINIZ'
 
Ardından MGKP adına konuşan Gazeteci Nişmiye Güler, "Bürolarımızda 8 gün boyunca arama yapıldı. Soruşturmaya gizlilik getirilip avukatlara bilgi verilmedi. Biz bilgi alamazken ana akım medyada mesleğimiz ve arkadaşlarımız hedef gösterildi. Bu ülkede kadınlar ve Kürtler her daim ilk hedef gösterilen kişiler. Gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. Şimdi abluka içinde açıklama yapmamız bu ülkenin ayıbı. Özgür basın emekçilerinin sesini kısamayacaksınız. Belki bugün tutuklanan arkadaşlarımız olacak ama onların kamerasını taşımaya devam edeceğiz” diye belirtti.

'GAZETECİLER ŞAHSINDA TOPLUM HEDEFTE'
 
Gazeteciler adına basın açıklamasını okuyan Etkin Haber Ajansı (ETHA) Editörü Pınar Gıyap, "Eğer bir toplumu baskı altına almak istiyorsanız ilk iş olarak o toplumun özgür basınını hedef alınırsınız. Bu, bütün baskıcı rejimlerin en bilinen özelliğidir. Bugün de mevcut iktidar özgür basının nefesini kesmek, halkın doğru haber alma hakkını engellemek adına gazetecilere resmen savaş açmış durumda. Hemen her gün biz gazetecilere soruşturmalar açılıyor, evlerimiz basılıyor, gözaltına alınıyor, tehdit ediliyoruz. Gazetecilik suç değildir. Arkadaşlarımızın yanındayız ve gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Egemenler ne zaman sıkışsa önce Kürtlere, Kürt basınına saldırıyor. Yıllardır sistematik bir şekilde Kürt basınına gözaltı, tutuklama, kapatma davaları, sansürler uygulanıyor. Devletin saldırı geleneğine karşı Kürt basınının direniş geleneği gerçekleri yazmaya devam ediyor” diye konuştu.
 
İktidarın kadınlara yönelik düşman politikalarını her alanda sürdürdüğünü kaydeden Gayıp, “Son Amed operasyonunda Jinnews’in bürosu basılarak kadın gazetecilerin ekipmanlarına el konulmuş, birçok kadın gazeteci gözaltına alınmıştır. Jinnews’in emekçileri defalarca gözaltına alınmış, gazetecilik yapmaları engellenmiş, tutuklamıştır. Ancak kadın gazeteciler tüm saldırılara rağmen kadınların sesi, soluğu olmaya devam edecektir” dedi.

Çeşitli genelgelerle birçok eylemde gazetecilerin görüntü alınmasına engel olunmaya çalışıldığını hatırlatan Gayıp,  gazetecilerim birçok eylemde polisin fiziki şiddetine maruz kaldığını dile getirdi. Gayıp, halkların direnişini yaymaya, seslerini duyurmaya devam edeceklerini vurguladı.