İstanbul’da Kobanêli bir genç gözaltına alındı

İstanbul’da Kobanêli bir Kürt genci, sanal medyadaki paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

Türk polisi İstanbul’da Kobanêli bir gencin kaldığı evi bastı. Abdullah Bozan isimli genç, Facebook hesabındaki paylaşımlar nedeniyle gözaltına alındığı bildirildi.

Bozan’ın hesabında gerilla fotoğrafları, Hesekê direnişi, Kobanê şehitlerinin fotoğrafları ve Türkiye’nin dünyanın en büyük hapishanesi haline geldiği şeklindeki paylaşımlarında bulunduğu belirtildi.

SANAL MEDYADA CADI AVI

Türk devleti, son yıllarda sanal medyada muhaliflere karşı bir cadı avı yürütüyor.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2021 yılının ilk 9 ayında 98 bin 714 sanal medya hesabı incelendi, 39 bin 601 kişi hakkında işlem başlatıldı, 1 bin 175 kişi gözaltına alındı, 52 kişi ise tutuklandı.  

TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin verilerine göre 2021 yılının ilk 11 ayında en az 945 internet haberine, 133 içeriğe, 7 ayrı basın-yayın kuruluşuna ait 53 internet sitesine, en az 41 sanal medya paylaşımına ve 5 sosyal medya hesabına erişim mahkeme kararlarıyla engellendi. Aynı süre içerisinde cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla gözaltına alınan 1’i çocuk 14 kişiden 7’si tutuklandı, 1 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bununla birlikte en az 14 sanatçı hakkında sosyal medya paylaşımlarında ‘hakaret’ ya da ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ ettikleri, ‘örgüt propagandası yaptıkları’ gibi gerekçelerle dava açıldı