İsviçre’de seçimin ikinci gününde rekor katılım

İsviçre’de Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimi için kurulan sandıklarda oy verme işlemi devam ediyor. Ülkede seçimlere yoğun katılım dikkat çekti.

İsviçre’de birinci turda 11 gün boyunca kullanılan oyların 3’de 2’si ikinci tur oy verme sürecinin ilk iki günde kullanıldı. İlk gün 18 bin 902 kişinin oy kullandığı İsviçre’de Pazar günü ise oy kullananların sayısı 21 bin 977 kişi oldu.

GENÇLERIN YOĞUN İLGİSİ REKOR GETİRDİ

İsviçre’nin Zürih Messe alanında 18, Bern Büyükelçiliği’nde 6 ve Cenevre konsolosluğunda 7 sandıkta seçmenler oy kullanıyor. Oy verme işleminin ikinci gününde Zürih’de 12 bin 256, Cenevre’de 5 bin 137 ve Bern’de 4 bin 404 seçmen oy kullandı. Hafta sonu nedeniyle oy verme merkezleri önünde kuyruklar oluştu.

İlk tura oranla gençlerin yoğun katılımı dikkatlerden kaçmıyor. Oy vermeye gelen seçmenlerin otobüslerle oy verme merkezlerine taşınmasının katılımın yüksek olmasında ciddi bir etkisi olduğu da görülüyor.

İSVİÇRE ALEVİ BİRLİKLERİ SEFERBER

Seçmenlerin sandığa taşınmasında en aktif  çalışan kurum İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu (İABF) oldu. Alman’ın İsviçre sınırında yer alan Weil am Rhein kentindeki Weil Alevi Kültür Derneği (AKD) 250 seçmeni Fransa’ın Mulhouse kentine taşırken 12 kişiyi de Zürih’e taşıdı. Basel’deki AKD ise gün boyu otobüs ring seferi düzenleyerek Zürih’deki oy verme merkezine 300’den fazla seçmen taşıdı.

Seçimler için Yeşil Sol Parti seçim koordinasyonu da aralıksız çalışmalarını sürdürüyor. Koordinasyondan alınan bilgilere göre Ticino kantonundan bir otobüs ve 6 araç ile İtalya’nın Milano kentine gidip oy kullanıldığı ifade edildi. Yine Chur ve St.Gallen’de çok sayıda kişinin Avusturya’nın Bregenz şehrinde oy verme merkezine gittiği bildirilirlen St. Gallen’den seçmenler otobüslerle Zürih’e taşındı.