İzmir’den ‘Gemlik Yürüyüşü’ne çağrı

İzmir’de yapılan bir basın toplantısı ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yapılacak “Gemlik Yürüyüşü”ne katılım çağrısı yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için 12 Haziran’da Bursa’nın Gemlik ilçesine yürüyüş gerçekleştirilecek.

Toplantı, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir İl Meclisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölgesi Temsilciliği, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ile Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (EGE-TUHAYDER) ortaklığında yapıldı.

HDP İl Örgütü binasında düzenlenen basın toplantı sırasında, "Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik'e yürüyoruz" pankartı asıldı.

Kurumlar adına açıklamayı HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik yaptı. Çelik, iktidarın Türkiye’yi içinden çıkılmaz çoklu krize sürüklediğini belirterek, bu sistemsel krizlerin temel nedeninin de Kürt sorunundaki çözümsüzlük olduğunu ifade etti.

Çelik, şöyle konuştu: "Bütün bu tehlikelerin ve oyunların farkında olan Sayın Öcalan, Türkiye’ye getirildiği 1999 yılından bugüne Kürt sorununa dair geliştirdiği 'Toplumsal Barış ve Demokratik Cumhuriyet' perspektifiyle iktidarların savaş ve kutuplaştırıcı politikalarını boşa çıkarmaya çalıştı. Dar parti ve iktidar çıkarlarının karşısına halkların, emekçilerin, kadınların, inançların ve doğanın çıkarlarını gözeterek, hareket etti. İmralı’da bulunduğu 23 yıl boyunca toplum karşıtı her düşünceye, ideolojiye karşı toplumun çıkarlarını savundu ve savunmaya devam ediyor. Bu gerçekten hareketle İmralı Adası, halklara köleliği, sömürüyü dayatan anlayışla demokrasi ve özgürlüğü geliştirmeye çalışan anlayışın temel mücadele sahası oldu ve olmaya devam ediyor.”

İmralı tecridine karşı tavır almanın önemine vurgu yapan Çelik, “İmralı tecridine karşı tavır sahibi olmak, Kürt sorununda demokratik çözüm ve barışçıl yöntemlere dair tavır geliştirmektir. Bu toplumsal barış tavrı da halkların ortak ve demokratik geleceğini savunmak anlamına gelmektedir. Dolayısıyla İmralı’da uygulanan bu mutlak tecrit ve işkence sistemine karşı politik, etik ve hukuki olarak itirazı yaygın ve daha kapsamlı bir hale getirmek zorundayız. Bu şartlar altında halen tecrit siyasetinde ısrar ve 'sınır ötesi operasyon' adı altında yaygınlaştırılmaya çalışılan iktidarcı ve sermaye dostu savaş siyasetine karşı ezilen tüm kimliklerin ve doğanın yaşam politikasını savunuyoruz" diye belirtti.

Kürt Halk Önderinden 25 Mart 2021 tarihinden bu yana haber alınamadığını hatırlatan Çelik, şu çağrılarda bulundu:

“Bu durumu kaygıyla karşıladığımızı, kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi defaten yineliyoruz. Bu kaygı ve itirazımızı dile getirmek amacıyla 12 Haziran günü 'Tecrit Siyasetine Karşı Özgürlüğü Savunmak İçin Gemlik’e Yürüyoruz!' şiarıyla bir yürüyüş gerçekleştiriyoruz. Tüm duyarlı çevreleri, dost güçleri ve demokratik kamuoyunu Gemlik’e yapacağımız yürüyüşe destek vermeye çağırıyoruz. Bizlerde Ege Bölgesi olarak Cumartesi günü saat 19.00 da Bayraklı-Yamanlar’da bulunan ilçe binamızın önünde bir araya gelerek, katılım sağlayacağız. İzmir’deki tüm Halklarımızı ve demokratik kurumları yürüyüşümüze destek ve katkı sunmaya davet ediyoruz. Hep birlikte tecridi kıralım, özgürlüğe yürüyelim."

HDK İzmir İl Meclisi Eş Sözcüsü Sabri Gül, "Öcalan üzerindeki tecrit bireye değil, toplumadır. Yaşadığımız coğrafyada bu tecrit savaşlara, kadın katliamlarına, gözaltılara ve tutuklamalara neden oluyor. Bütün bunların Kürt Halk Önderi Öcalan üzerinde ki tecritten kaynaklı olduğunu bilmek gerekiyor. Öcalan’ın özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür. Buna ilişkin 12 Haziran'da gerçekleşecek olan yürüyüşe bütün halkın katılmasını bekliyoruz" dedi.