İzmir ve Muğla’da Newroz coşkuyla kutlandı

İzmir Gündoğdu meydanında “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” düzenlediği Newroz kutlamasına on binler katıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” şiarıyla Gündoğdu Meydan’ında on binlerce kişinin katılımıyla miting düzenledi. Kutlamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü ve Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Batman Milletvekili Feleknas Uca, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, sendika üyeleri, Barış İmzacısı Akademisyenler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Saatler öncesinde alana girişler başlamasına rağmen, polislerin aramalarda zorluk çıkarmasından dolayı tek kapı girişinde yığılma oldu.

ZEKİYE ALKAN’IN ABLASI NEWROZ ATEŞİNİ YAKTI

KESK İzmir Şubeler Platformu, “Zorbalığa ve yolsuzluğa karşı eşitlik, özgürlük, barış ve adalet için Yaşasın Newroz”, Emek Partisi “Savaşa tek adam yönetimine hayır” pankartıyla, Yeşiller ve Sol Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi gibi birçok parti flamalarıyla alandaki yerini aldı. Konak, Bayraklı, Buca ilçeleri ile Kadifekale mahallesinden genç kadınlar, erkekler renkli kiras fistanlarıyla kutlama alanına geldi. Sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Faşizm karşı omuz omuza” sloganları atılırken, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Em Li Virin” dövizleri taşındı. Kutlama saygı duruşu ve “Çerxa şoreşê” marşı ile başladı. Daha sonra milletvekilleri, Newroz’da bedenini ateşe veren Zekiye Alkan’ın ablasıyla birlikte Newroz ateşini yaktı.

HDP İl eşbaşkanları Besriye Tekgür, Kadir Baydur kitleyi selamladı. Eşbaşkanlar, Newroz’un barışın müjdecisi olduğunu belirterek, “31 Mart’ta çağdaş Kawa’nın ateşini bir kez daha yakacağız” dedi. Daha sonra İzmir Barış Anneleri Meclisi sahneye çıkarak halka seslendi. Barış Annesi Melehat Küçükay, “İşte binler olduk buradayız, direne direne barışı getireceğiz” diye konuştu.

KEMALBAY: BİZLER HER YERDEYİZ

Milletvekili Serpil Kemalbay, halkın özgürlüğü, eşitliği kuşanarak alanı doldurduğunu belirterek, “Bizler her yerdeyiz. Türkiye halkların birlikte yaşasın istiyoruz. Davamız bu sermaye düzeni tarafından yok edilmesin istiyoruz. Bizler kendi kendimizi yönetmek, açlık ve susuzluğa mahkum olmak istemiyoruz. Bizler, Türkiyeli, Kürdistanlı, bizler halklarız. Onlarda bunu öğrenecekler. Bu mücadele birilerini kızdırıyor ama buradan bir kez daha sesleniyoruz; sizi kızdırmaya devem edeceğiz” ifadelerini kullandı.

UCA: BU COŞKUMUZ 31 MART’TA FAŞİZME KARŞI DİRENİŞ HALAYINA DÖNÜŞECEK

Milletvekili Feleknas Uca da Newroz’un Zülküf Gezen, Leyla Güven’in direnişi olduğu kaydetti. Newroz’un faşizme karşı bir kıvılcım olduğunu belirten Uca, “Bu coşkumuz sadece bu alanda değil, 31 Mart’ta faşizme karşı direniş halayına dönüşecek. Leyla Güven bu eylemi neden başlattı biliyorsunuz. Sayın Öcalan üzerinde süresiz bir tecrit var. Devlet kendi yasalarını uygulasın diye arkadaşlarımız direnişe başladı. Neden Sayın Öcalan’dan bu kadar korkuyorsunuz, neden bu tecridi kaldırmıyorsunuz? Çünkü devlet biliyor Öcalan demokratik çözümün, özgürlüğün adresidir. O yüzden ona giden tüm yolları kapatıyorlar” diye konuştu.

AKP-MHP’nin koalisyon politikalarını Kürtlerin ölüleri üzerinden yaptığına vurgu yapan Uca, “31 Mart seçimlerinde en başta tecridi kıracağımızın sözünü vereceğiz. 10 gün var önümüzde, bu 10 günün sabahını akşam ederek geçirmemiz gerekiyor. Tecridi kıracağız, faşizmi yıkacağız” dedi.

KOÇYİĞİT: ANCAK DİRENİRSEK KAZANACAĞIZ

HDP Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit de Leyla Güven’i ve açlık grevindekileri selamladı. “Newroz’un tarihi bize gösteriyor ki; ancak direnirsek kazanırız” diyen Koçyiğit, Kürt halkının direnmeye devem edeceğini vurguladı. Koçyiğit, tarih boyunca Çağdaş Kawa’nın zalim Dehak’lara karşı direndiği gibi, bugün de “Kürt ve Kürdistan yoktur” diyenlere karşı direneceğini belirtti. Kürtlerin tarihsiz, köksüz olmadığını söyleyen Koçyiğit, “Her halk gibi onurlu eşit bir yaşam kurmak istiyoruz. O yüzden Kürdü yok sayanlara gereken cevabı vereceğiz. Sevgili halkımız, Sayın Öcalan’ın mektubuyla başlayan çözüm ve müzakere sürecinde, gerçek bir kararlılıkla Kürt sorunun diyalogla çözülmesi gerektiğine işaret ediyordu. İlk defa o süreçte bu kadar umutlanmıştık. Peki onlar neden barış istemedi? Bunu iyi anlamamız gerekiyor. Çünkü barışın, özgürlüğün olduğu yerde AKP koltukta kalamıyor” diye konuştu.

HDP’nin politikasının Karadeniz, Orta Anadolu’ya Ege halklarına cevap olduğunu dile getiren Koçyiğit, “İşte bu süreci çekemediler ve masayı devirdiler. Siz barışı tehlike olarak görebilirsiniz ama barış bizim için ekmek ve su kadar ihtiyaçtır. Siz binlerce insanın canını yaktınız, cezaevlerine attınız. Peki ne oldu? Bizler teslim mi olduk, sizlere diz mi çöktük? Hayır ne diz çüktük ne de bittik. Şu an da süren bir açlık grevi var. Bu ülkenin Adalet Bakanlığı tek bir adım atıyor mu? Onlar tecridi kaldırmadığı için Zülküf Gezen arkadaşımız hayatını feda etti. Onu buradan saygı ile minnetle anıyoruz. Buradan çağrı yapıyoruz; bu yol yol değil. Gittiğiniz yolun sonu uçurumdur. Eğer Adalet Bakanlığı adım atıp, tecridi kaldırmazsa, binlerce arkadaşımızın hayatı tehlikeye girecektir. Ama bizler tüm arkadaşlarımızı yaşatmak gibi bir sözümüzü var. Bu sözü 31 Mart’ta yerine getireceğiz” diye kaydetti.

“Bizi terörist ilan eden bu zihniyeti sandığa gömeceğiz. Kentlerimize atanan kayyumları ise Ankara’ya süpüreceğiz. Bizler en büyük tokadı İzmir’den, İstanbul’dan, Bursa’dan onlara atacağız. Başta Sayın Öcalan olmak üzere, sürgündeki cezaevindeki tüm arkadaşlarımızın ve halkımızın Newroz bayramını kutluyoruz” diye konuştu.

Etkinlik Diljen Roni’nin müzikleri ve halaylarla son buldu.

MUĞLA

HDP Muğla İl Örgütü Bodrum İlçe örgütüyle ortak kutlama düzenledi. Binlerce kişi Gümbet Pazar Yeri’nde Newroz için bir araya geldi. Mitinge il ve ilçe eşbaşkanları, parti yöneticileri ile binlerce kişi katıldı. Kitle HDP bayrakları ve Leyla Güven fotoğraflarını taşıdı.

ÇEPNİ: SADECE KAYYUM ATANAN BELEDİYELERİ DEĞİL, YENİLERİNİ DE KAZANACAĞIZ

Milletvekili Murat Çepni, kitleyi selamlayarak konuşmasına başladı. Çepni, ekonomik kriz, yerel seçimler ve 134 gündür açlık grevinde olan DTK Eş Başkanı Leyla Güven ile binlerce tutuklunun talebine ilişkin konuştu. Çepni, “Bizi birbirimize düşmanlaştıranlar halktan oy bekliyor. Bu seçimlerde Türkü, Kürdü, bu faşist düzene son vermek için birlikte olacaktır. Halklarımızın siyasi iradesi bu faşist ablukayı dağıtacak. Sadece kayyum atanan DBP’li belediyeleri değil, üstüne yenilerini de koyarak kazanacağız. Halklarımız şimdiden süpürgelerini hazırladı, 31 Mart’ta onları süpürmeye gidiyoruz. Öyle bir demokrasi tokadı atacağız ki, bu kayyumcu zihniyet bir daha el koymaya çalışırken, tekrar kayyumu aklından geçiremeyecek” dedi.

Çepni, “AKP-MHP kazanmasın diye tüm demokrasi güçlerini destekleme kararı aldık. Yerel yönetimlerde daha fazla söz sahibi olmak istiyorsak, hepimiz tek tek oylarımıza sahip çıkarak sandıklara gitmeliyiz. Seçim süreci bir demokrasi mücadelesidir. 2019 bizim zafer yılımız olacak. AKP-MHP koalisyonu yatıyor kalkıyor HDP’yi itibarsızlaştırmaya çalışıyor. HDP’ye oy veren milyonları teslim alamıyor ondan böyle saldırgan davranıyorlar. Ama biz milyonlarız asla bitmeyeceğiz. Çoğalarak büyüyeceğiz” diye konuştu.

Kutlama, halay ve müziklerle sona erdi.