‘Öcalan’a Özgürlük’ İnisiyatifi’nden Graeber için açıklama

Anarşist aktivist, antropolog ve Kürt dostu David Graeber’in vefatına ilişkin açıklama yapan Uluslararası “Abdullah Öcalan’a Özgürlük-Kürdistan’da Barış” İnisiyatifi, “Graeber, Günümüzün en önemli devrimci entelektüellerinden biriydi” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Uluslararası “Abdullah Öcalan’a Özgürlük-Kürdistan’da Barış” İnisiyatifi şunları belirtti: “2 Eylül 2020’de sevgili dostumuz ve yoldaşımız David Graeber’in birdenbire ve beklenmedik bir biçimde yaşamını kaybetmesinden beri kalplerimiz büyük bir üzüntü ile dolu. Onun erken ölümü hepimiz için derin bir kayıp. Ailesine, tüm arkadaşlarına ve ona yakın herkese derin üzüntülerimizi iletiyoruz.

David Graeber’in en önemli özelliği yaşama farklı bakmaktaki ısrarıydı. Büyük bir kısmımızın alıştığı ve sorgulamadığı olaylara her zaman yepyeni bir bakış açısı getirmeyi bildi. Eşsiz yaratıcılığı onun hem farklı disiplinler hem de farklı zaman dilimlerinde zorluk çekmeden dolanmasını sağladı.

David ister Wall Street’i işgal et hareketinde olsun isterse Kürdistan’daki özellikle de Rojava’daki devrim bağlamında olsun her zaman devrimci ve öngörülü bir tavır benimsedi ve bu tavrında şüpheye yer yoktu. Ne zaman ki ezilenler hareket geçti ve ipleri eline alarak yeni şeyler yaratmaya giriştiler; David bu çabaları kuramları ve eyleyişiyle desteklerdi.

Bunu yaparken kimi zaman tüm dünyayı kimi zamanda tüm sol camiayı karşısında aldı. Kürt halkı ile ilişkisinde de bunu görmek mümkündü. David bundan 5 yıl önce Rojava devrimine şüpheyle yaklaşanlara ‘Hayır, burada hakiki bir devrim gerçekleşiyor’ dedi. Abdullah Öcalan’ın siyasi felsefesini yorumlayarak onunla dolaylı bir diyaloga girişti. ‘Özgür Yaşam İnşası: Abdullah Öcalan’la Diyalogla’” isimli kitap için kaleme aldığı yazıda şöyle diyordu: ‘Akademisyenlerden sadece siyasetten uzak durmaları beklenmez. […] Bunun aldığı bir biçim ise dünyada etkin siyasi eylemlerde bulunmuş bir kişinin insan düşüncesine önemli katkılar yapabileceği fikri aktif olarak reddedilir. Bu kişi olsa olsa çözümleme nesnesi olabilir. Düşüncelerin gelişimine katkıları irdelendiğinde eşit muhatap olarak kabul edilmezler. […] İşte bu sebeple zamanın entelektüellerinin Abdullah Öcalan’ın fikirleri hakkında bilgisiz olmaları pek de şaşırtıcı değildir.’

Bizler David’i olağanüstü kitabı ‘Borç, İlk 500 yıl’ kitabının Almanca tercümesinin Köln’deki tanıtımından, yani 2012’den beri tanıyorduk. O zamandan itibaren çok güçlü bir dostluğumuz oldu. David Kürt Özgürlük Hareketi’nin entelektüel birikiminin uluslararası kamuoyu tarafından anlaşılmasına önemli katkılarda bulundu ve onun yaptığı çözümlemeler aynı zamanda bizim düşüncemizi de güçlendirdi.

David dünyanın acil olarak ihtiyaç duyduğu aktivist-entelektüellerden biriydi. Sadece iyi bir kalbe ve sağlam bir akla sahip değildi. Aynı zamanda akademik dünyanın tekçiliğine karşı çıkabilecek ve popüler olmayan meseleleri de gündeme taşıyacak denli güçlüydü. Sermaye ve iktidar yapılarının derin bir eleştirmeni olan David hem bunların akademideki izini sürdü, hem de dünyayı iyileştirmek isteyen radikal hareketleri destekledi.

Çok parlak bir antropolog, anarşist bir eylemci, Kürdistan’daki devrimin dostu ve anlamlandırma gücü yüksek devrimci bir entelektüel olan David Graeber’in insan tarihinin bu çok önemli dönemecinde yapacağı daha önemli katkılar vardı. Hepimiz tarafından çok özlenecek. Ancak o Rojava’da ve insan ruhunun özgür olduğu her yerde yaşamaya devam edecek.”