Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Özbek: Güven’in sağlık durumu kritik bir aşamada

Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi ve Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için 64 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven ile görüşen avukatı, “Sağlık durumu açısından çok kritik bir aşamaya gelmiş bulunuyor” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kaldırılması talebiyle başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 64'üncü gününde devam ediyor. Güven, 4 Ocak’tan bu yana avukatları ile görüşme gerçekleştiremiyordu. Avukatlardan Gülşen Özbek, dün gece Güven ile görüşme gerçekleştirdi. Özbek, gerçekleştirdiği görüşme ve Güven’in sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi.

Güven’in, bulunduğu koğuşun avukat görüş odasına çok yakın mesafede olmasına rağmen iki kişinin desteği ile gelebildiğini belirterek, görüşmenin sadece 10 dakika sürdüğünü söyledi. Özbek, Güven’in aşırı kilo kaybettiğini gözlemlediğini ifade ederek, “Periyodik olarak görüşe giden bir avukat olarak, dün ilk defa sağlık durumunun kritik bir aşamaya geldiğini gözlemledim. Tek başına yürüyemeyecek durumda. Yürümede ciddi zorlanma söz konusu” dedi.

‘ARTIK SERİ BİR ŞEKİLDE KONUŞAMIYOR’

Güven’in konuşmada ve sıvı tüketmekte zorlandığını dile getiren Özbek, şunları söyledi: “Konuşurken artık seri bir şekilde konuşamıyor. 10 dakikalık görüşmede bazı şeyleri tekrar tekrar söyledi. Kısa belleğinde unutkanlık başlamış. Su bile almakta zorlandığını söyledi. Bu süre içerisinde belirli sıvıları alıyordu ancak şimdi meyve suyu dahi alamadığını belirtti. Sayın Leyla Güven’i zorlayan bir diğer durum ise uykusuzluk. Neredeyse gün içerisinde uyuyamıyor. Mide krampları başlamış. Sıvı alırken mide bulantısı yaşıyor. Bundan kaynaklı sıvı alamıyor.”

Güven’in sağlık sorunları ile gündeme gelmek istemediğini, sadece taleplerinin gündeme getirilmesini istediğini aktaran Özbek, “Bizler açısından yadsıyamayacağımız bir durum. Leyla Güven sağlık durumu açısından çok kritik bir noktaya gelmiş bulunuyor. Günlük sağlık çizelgesine göre nabız 55-60 arasında, tansiyon 5-7 arasında seyrediyor. Doktor durumun ciddiyetinin farkında ve cezaevi bahçesinde sürekli ambulans bekletiliyor” diye konuştu.

Cezaevi doktorunun olası bir durumda müdahalede bulunabilmesi için imzalı izin belgesi talep ettiğini ancak Güven’in bunu kabul etmediğini söyleyen Özbek, “Leyla Güven bunu asla kabul etmeyeceğini, olası bir durumda kendisine müdahalede bulunulmasını istemediğini beyan etmiş” diye belirtti.

Avukat Özbek, Güven’in taleplerinin hukuki olduğunu ifade ederek, “Leyla Güven ülkenin Anayasa'sına aykırı bir duruma karşı hukuka uygun hareket edilmesini talep ediyor. Talebi karşılanmazken, durumu her geçen gün daha ciddi bir noktaya geliyor. Adalet Bakanlığı, Leyla Güven’in taleplerinin karşılanması için bir an önce harekete geçmeli” çağrısında bulundu.