Özkan, 'hapishanede kalamaz' raporuna rağmen tutsak 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Kazım Kaya yönetimindeki Düzce T Tipi Cezaevi’nde siyasi tutsakların maruz bırakıldığı  insanlık dışı uygulamalara dikkat çekerek, 82 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın serbest bırakılmasını istedi.  

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyelerinin hasta tutsaklarının serbest bırakılması için Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirmek istediği 358’inci  F oturması polis tarafından engellendi. Bu keyfi engel üzerine İHD İstanbul Şube binasının önünde açıklama yapan insan hakları savunucuları, bu hafta gerçekleştirdikleri eylemde, hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumunun yanı sıra cezaevlerinde giderek artan işkence ve keyfi uygulamalara dikkat çekti. “Hasta tutsak Mehmet Emin Özkan  serbest bırakılsın”, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” yazılı pankartlarının açıldığı eylemde, bu haftaki açıklamayı İHD Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran okudu.

'HUKUK YOK, BEN VARIM!'

Hapishanelerde hak ihlalleri ve keyfi uygulamalarla tecrit ve işkencenin boyutunun giderek arttığına dikkat çeken Onaran,  Düzce T Tipi Hapishanesini ziyaret eden avukatların verdiği bilgileri şöyle paylaştı: “Düzce Hapishanesindeki uygulama ve hak gasplarının yanı sıra kin, nefret ve ırkçı söylemlerle politik mahpuslar işkenceye maruz bırakılmaktadırlar. Düzce T Tipi Hapishanesi müdürü ‘Ben Tatar Türküyüm, ceddimiz sizi tir tir titretti; Türkün gücünü göreceksiniz, Hukuk yok ben varım! Siz daha 12 Eylül’ü görmediniz’ diyerek meydan okumaktadır.”

‘ŞAKRAN’DA MAPHUSLARA B1 VERİLMİYOR'

Açlık grevi sürdüren  siyasi tutsaklar üzerinde insanlık dış uygulamaların sürdüğünü kaydeden Onaran, “Şakran Kadın Hapishanesindeki mahpuslara bugüne kadar B1 vitamini hiç verilmemiştir. Hastaneye çift kelepçe takılarak götürülmektedirler. Su ve şeker düzenli verilmeyen mahpuslar baskı altında olduklarını söylemişlerdir. Kırıklar Hapishanesinde açlık grevi yapan mahpuslar diğer mahpuslardan ayrı tutularak ve halen çıplak arama baskısına maruz kalmaktadırlar” dedi. 

GÖZALTINDA İŞKENCELER  NEDENİYLE SAĞLIĞI BOZULDU 

Cezaevlerindeki hak ihlallerini aktardıktan sonra 82 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın durumuna dikkat çeken Onaran,  Özkan’a  hapishanede kalamaz raporuna rağmen tahliye edilmediğine işaret etti. Onaran, hasta tutsak Özkan’ın hikâyesini şöyle anlattı: 

“1997 yılında Mersinde gözaltına alınan Mehmet Emin Özkan; 12 günlük gözaltı süresinde yaşadığı işkencelerden dolayı ciddi sağlık sorunları yaşamıştır. 22 yıldır hapishanede olan Mehmet Emin Özkan’ın ailesi tarafından avukatı aracılığı ile yaptıkları yeniden yargılama talebi 2014’ün başında kabul edildi ve beş yıldır tutuklu olarak davası devam etmektedir.

RAPORA RAĞMEN TUTSAK

82 yaşında olan Mehmet Emin Özkan 5 kez kalp krizi geçirmiş, 2 defa da kalp ameliyatı olmuştur. Ayrıca bağırsak, tansiyon, zehirli guatr gibi çeşitli hastalıkları bulunmaktadır. Ağır sağlık sorunları nedeniyle hafta da en az 2- 3 defa hastaneye gidip gelmektedir. Adli Tıp Kurumundan ‘hapishanede kalamaz’ raporu bulunan Mehmet Emin Özkan halen Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulmaktadır. Ayrıca Mehmet Emin Özkan’ın bir oğlu Bandırma diğeri ise Gaziantep hapishanesinde olduğundan ailesi maddi manevi olarak çok zorlanmaktadır. Aynı hapishanede kalma talepleri ise kabul edilmemektedir.”

Onaran, insan hakları savunucuları ve hapishane komisyonu olarak  82 yaşında ve ağır sağlık sorunları yaşayan Mehmet Emin Özkan’ın ve bütün ağır hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.