Özsüt yine sözünü tutmadı

Gasp edilen haklarının verilmesi için haftalarca direnen Özsüt işçileri Kerem Girenay ve Cansu Sarya Andaç’ın tazminat ve yıllık izin ücretlerinin yatırılmadığı ortaya çıktı.

Özsüt kurumsal markasıyla faaliyet gösteren STP Gıda Sanayi Ticaret A.Ş firması yine sözünü tutmadı. Firma, 13-30 Temmuz tarihleri arasında yapılan direnişin konusu olan Kerem Girenay ve Cansu Sarya Andaç isimli iki işçinin tazminat ve yıllık izin ücretlerini yatırmadı. Gasp edilen haklarının verilmesi için işçi arkadaşlarıyla birlikte Özsüt Kadıköy Şubesi önünde haftalarca direnen ve elde ettikleri zaferi dahi yaşayamayan Girenay ve Andaç ANF’ye konuştu. Yaptıkları direniş sayesine Özsüt’te çalışan toplam 386 işçinin haklarına kavuşmasını sağlayan Girenay ve Andaç mücadeleye devam mesajı verdi.

Özsüt’te 1 yıl 2 ay çalışan ve mobbing uygulanarak işten çıkartılan Girenay, söz verilmesine rağmen 1 yıllık izin ücretinin ödenmediğini belirtti. Toplam alacağı ücretin bin küsur TL olduğuna işaret eden Girenay, bu miktarı Kurban Bayramı öncesi yatıracağına söz veren firmanın sözünü tutmadığını aktardı. Sürekli oyalama taktiğinin devrede olduğuna dikkat çeken Girenay, “Firmanın insan kaynaklarını defalarca aradım. Ücretimi bayram öncesi yatıracaklarını söylediler, sonra bu müddeti bayram sonrasına kadar uzattılar ancak şimdiye kadar hesabıma tek kuruş yatırılmadığı gibi artık telefonlarımızı bile açmıyorlar” dedi.

‘BENİ HER AÇIDAN ZARARA SOKTULAR’

Bayramı parasız geçirdiğini dile getiren Girenay, büyük mağduriyet yaşadığını ifade etti. Firmanın sürekli öne sürdüğü “Para yok” bahanesini kabul etmediğini vurgulayan Girenay, yaptıkları direniş sonrası 386 çalışanın ücretini ödeyen firmanın kendilerini yine es geçtiğine dikkat çekti. Hileyle işten çıkarıldığını da anlatan Girenay, içeceklerle ilgilenmesine rağmen kendi alanına girmeyen işlere yöneltildiğini, bunu kabul etmeyince de Özsüt’ün başka bir şubesine sürgün edildiğini aktardı.

Sürgün edildikten sonra iş başı yapmasına rağmen işe gelmediği öne sürülerek hakkında tutanak tutulduğunu belirten Girenay, İş Kanunu’nun 29. Maddesi’ne göre işten çıkartıldığını ve bundan dolayı da yeni bir iş bulmakta sıkıntı çektiğini söyledi. Firma hakkında dava açmaya hazırlanan Girenay, “Beni her açıdan zarara soktular. Bunu kabul etmeyeceğiz ve hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz. Salı günü Kadıköy Eğitim-Sen’de açıklama yapacağız ve 25 Ağustos’a kadar paramızı yatırmadıkları takdirde hem bizi hem de onları zorlu bir süreç bekliyor olacak” diye konuştu.

‘PARASIZLIKTAN OKULA KAYDIMI YAPTIRAMADIM’

Özsüt’te iki sene çalışan Cansu Sarya Andaç, yaptıkları direniş sonucunda maaşının ödendiği ancak kıdem ve ihbar tazminatlarının yatırılmadığını aktardı. Alacağı toplam ücretin 12 bin TL olduğunu belirten Andaç, bayram öncesi yatırılması gereken tazminatlarının hala yatırılmadığını söyledi. Hem çalışıp hem de Gastronomi bölümünde okuyan Andaç, tazminatları ödenmediği için bu sene okula kayıt yaptıramadığına dikkat çekti.

“Direnişi sonlandırmamız için paralarımızı yatıracaklarını söylediler ama sözlerini yine tutmadılar” diye tepki gösteren Andaç, “Biz tüm haklarımızı alana kadar vazgeçmeyeceğiz. 386 çalışanın parasını ödedikleri için bizim tekrar direnmeyeceğimizi düşünüyorlar ama yanılıyorlar. Hala anlamadılar, bu 300 veya 2 kişi meselesi değil; biz artık aile gibi olduk ve tek bir işçi dahi kalsa, parasını alana kadar direnmeye kararlıyız” vurgusunda bulundu.

‘ARKADAŞLARIMIZ HAKLARINI ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Arkadaşlarını hiç yalnız bırakmayan Özsüt işçisi Umut Marangoz, 13 Temmuz’da haklarını alamayan Kerem ve Cansu için direnişi başlattıklarını hatırlatarak, tüm ücretler ödenene kadar bu işin peşini bırakmayacaklarını kaydetti. Arkadaşlarının geçinemediğini vurgulayan Marangoz, “Ödeyecekleri paralar büyük miktarlar değil. İşten çıkarttıysan işçinin parasını vereceksin ki önünü görsün. Bu ekonomik krizde kimsenin bekleme lüksü yok. Para yok diyorlar ama bu bir yalan. Biz Cansu ve Kerem arkadaşlarımızın hak edişleri yatırılıncaya kadar mücadele edeceğiz” dedi.