Öztürk: HDP'yi kapatmak istiyorlar ama kolay değil!

Amed’de belediye gasbına karşı 18 gündür süren Demokrasi Nöbeti'nde bir konuşma yapan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “Hukuk eliyle HDP'yi kapatmak istiyorlar. Ama öyle kolay değil. HDP halktır” dedi.

19 Ağustos’ta Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin Türk devleti tarafından gasp edilmesine karşı, başlatılan demokrasi nöbeti 18’inci gününde devam etti.

Amed’deki eylem önceki günlerde olduğu gibi belediye karşısındaki Lise Caddesi üzerinde gerçekleşti.

Eyleme, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve DTK Eşbaşkanlık Divan üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Amed Başkanı Ramazan Demirkaya, 78'liler Girişimi Diyarbakır Derneği Başkanı Gani Alkan, Barış Anneleri, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Çiftyürek ve üyeleri, HDP'li belediye eşbaşkanları, TJA üyelerinin arlarında olduğu yüzlerce kişi katıldı.

“İradem dokunma” pankartının açıldığı eylemde, Kürtçe direniş şarkıları seslendirildi. Eyleme engelliler ve ailelerinin de çocuklarıyla katılması dikkat çekti.

Kitle, sık sık "Direne direne kazanacağız", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Amed ya me ye" şeklinde sloganlar attı.

Nöbet alanında kurulan serbest kürsüde düşüncelerini dile getiren eylemciler, kayyum politikalarına tepki gösterdi. Nöbet alanında yoğun polisiye tedbirler alındı.

Nöbetin ardından HDP Amed İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, kayyum politikalarına dikkat çekerek, "Durduğumuz yer doğrudur. Amed Mardin ve Van halkı tüm Türkiye'nin iradesidir" dedi.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, gasplara halkın yoğun tepki gösterdiğini belirterek, kayyum politikalarının Efrîn işgalinin devamı olduğunu ifade etti.

Öztürk, "İşgalci devlet mantığıyla belediyeler işgal ediliyor" dedi ve şunları ekledi: "Kürt halkının kazanmasını istemiyorlar. Ne kadar kurumumuz, partimiz ve aydın varsa bunu görmeli ve buna karşı birlik içinde olmalıyız. Buna karşı birlik olursak, başaracağız. Kürt halkı direngendir. Boyun eğmedi, eğmeyecek."

Kayyumların demokrasiye vurulan bir darbe olduğunu söyleyen Öztürk, şöyle konuştu: "Özgürlük ve demokrasiyi savunanların buna karşı çıkması lazım. Türkiye’de bulunan demokratik kesimlerin buna karşı çıkması gerekiyor. Faşizme karşı birlik olunması gerekir. 31 Mart'ta, faşizm ve işgalciler büyük bir darbe aldılar. Demokrasi ve özgürlük için adım atılması gerekir."

Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve DBB Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı'yı ziyaret ettiği için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından tehdit edilmesine de değindi.

Öztürk, "Bu onların korkusunu gösteriyor. Bizlerin demokrasi ve özgürlük blokunu güçlendirmemiz gerekir" dedi.

Öztürk, HDP Amed il binası önünde çocuklarının dağa götürüldüğü iddiasıyla oturma eylemi yapan ailelere dikkat çekerek, amacın HDP’yi kapattırmak olduğunu söyledi.

"Emniyet, madem çocukların nereye götürüldüğünü biliyorsunuz, neden adım atmıyorsunuz?” diye soran Öztürk, şöyle noktaladı: “Bu HDP'yi kapatma oyunudur. HDP'nin vekilleri tutuklandı, HDP'yi fiilen bitirmek istediler. Ama HDP halktır. Gün be gün büyüdü. Hukuk eliyle HDP'yi kapatmak istiyorlar. Ama öyle kolay değil. HDP halktır. HDP demokrasi ve özgürlüğü savunuyor."

Nöbet, yapılan beş dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.