AİHM Büyük Dairesi: Türkiye Kavala davasında AİHS’i ihlal etti

AİHM Büyük Dairesi, Türk devletinin iş insanı Osman Kavala’yı AİHM kararlarına aykırı olarak cezaevinde tutmakla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine karar verdi.

AİHM kararlarının icrasını denetlemekle sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından AİHM'e yöneltilen, Türkiye’nin 2019’daki AİHM kararına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği sorusuna yanıt geldi. AİHM Büyük Dairesi, bire karşı 16 oyla karar aldı.

Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına ilişkin AİHM’in 10 Aralık 2019 tarihli kararı ardından yerel bir mahkeme de 18 Şubat 2020’de şartlı tahliye kararı vermişti. Ancak Kavala darbe girişiminde bulunmak suçlamasıyla aynı gün yeniden tutuklanmıştı. Kavala ayrıca 9 Mart 2020’de casusluk suçlamasına da konu oldu.

Büyük Daire casusluk şüphesinin, Kavala'nın STK'ları çerçevesinde yürüttüğü faaliyetlere de dayandığını gözlemlediklerini belirtirken, bu nedenle ne Kavala'nın tutuklanmasına ilişkin kararların ne de askeri veya siyasi casusluk iddianamesinin bu yeni şüpheyi haklı çıkaracak önemli ölçüde yeni bir olay içermediği sonucuna vardı.

Mahkeme, soruşturma makamlarının, Anayasa tarafından keyfi tutuklamaya karşı sağlanan garantilere rağmen, bir kez daha Kavala'nın tutukluluğunun devam etmesini haklı çıkarmak için yasal olarak gerçekleştirilen çok sayıda eyleme atıfta bulundu.

AİHM, Osman Kavala davasında Türkiye’nin “AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği” gerekçesiyle AİHS’nin 46/1’inci maddesini ihlal ettiği hükmüne vardı. Ayrıca Kavala’ya 7 bin 500 euro mahkeme masrafı ödenmesi kararlaştırıldı.