AİHM’den Türkiye’ye ‘Öcalan’ mahkumiyeti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında avukatların meslek sırrı ile korunan elektronik verilerine el konulması davasında Türkiye’yi mahkum etti.

Avrupa Konseyi’nin adli kurumu AİHM, ‘avukat-müvekkil’ ilişkisi çerçevesindeki meslek sırrı ile korunan elektronik verilere el konulması ve geri iadesinin reddedilmesi ya da imha edilmesinin “birinci derece sosyal bir ihtiyaca cevap vermediğine” hükmetti

Bunun “demokratik bir toplumda gerekli olmadığını” kaydeden AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özel yaşam, aile ve aktarmaya saygıyı içeren 8’inci maddesini ihlal ettiğini kaydetti.

2012 yılında Mehmet Ali Kırdök, Mihriban Kırdör ve Meral Hanbayat AİHM’e başvuruda bulunmuştu. Her üçü de İstanbul Barosu üyesi.

Türk devleti Öcalan’ın PKK ile gizli bağlantı kurduğu iddiasıyla, Kasım 2011’de 16 kentte eş zamanlı baskınlar düzenlemişti. Basınlar sırasında elektronik veriler ve çok sayıda malzemeye el konulmuştu. Avukatlar daha sonra defalarca talepte bulunmalarına rağmen veriler kendilerine teslim edilmedi.

Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi Türkiye’yi bu davada üç başvurucunun her birine 3.500 euro manevi tazminat ve mahkeme masrafları için de toplam 3.000 euro tazminat ödemeye mahkum etti.