AB: Görevden almalar yerel demokrasiye zarar verir

Avrupa Birliği’nden (AB) yapılan açıklamada, belediyelerin gaspının yerel demokrasiye zarar verdiği vurgulanırken, sorunların barışçıl ve kalıcı bir siyasi çözümde olduğu dile getirildi.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini adına sözcü Maja Kocijancic tarafından yayımlanan açıklamada, belediye eş başkanlarının görevden alınmalarının 31 Mart seçimlerinde ortaya çıkan demokratik sonuçlarını sorgulamak anlamına geldiği vurgulandı.

Seçilmiş yerel yöneticilerin görevden alınarak tutuklanmaları ve yerlerine kayyum atanmasının halkı yerel düzeyde siyasi temsiliyetten mahrum bıraktığına dikkat çekilen açıklamada, bunun yerel demokrasiye ciddi zarar verebileceğinin altı çizildi.

Türkiye’nin ‘terörle mücadele’ hakkının olduğu savunulan açıklamada, “Ancak Türk hükümeti, bunun hukuk devletine, insan haklarına ve temel özgürlüklere uygun bir biçimde yapılmasından sorumludur” denildi. Açıklamada, temel haklar konusunda Türkiye’nin imzaladığı uluslararası anlaşmalara değinilirken, siyasi nedenlerle çok geniş ‘terörle mücadele’ veya ‘kriminal yasaların’ uygulanmaması gerektiği uyarısı yapıldı.

Açıklamada, Türkiye’nin Venedik Komisyonu’nun önerileri ve Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’na uygun bir biçimde yerel demokrasinin işleyişini sınırlayan tüm önlemleri ilga etmesi çağrısı yapıldı.

Açıklamada isim verilmeden Türkiye’den Kürt sorunu konusunda barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüm için bir siyasi süreci başlatması çağrısına da yer verildi.