AB’nin tarım politikası kırsalı ve aile işletmelerini yok etti

Fransa Sosyalist Partisi (PS) AP Milletvekili Eric Andrieu tarafından hazırlanan ve Brüksel’deki oturumda sunulan rapora göre, AB’nin Ortak Tarım Politikası (PAC) adlı programı sadece ‘sektörü ayakta tutmaya’ yaradı.

Fransa Sosyalist Partisi (PS) AP Milletvekili Eric Andrieu tarafından hazırlanan ve Brüksel’deki oturumda sunulan rapora göre, AB’nin Ortak Tarım Politikası (PAC) adlı programı sadece ‘sektörü ayakta tutmaya’ yaradı. PAC’ın 54 yıllık tarihinin son 25 yılındaki birçok reformun ise yeni iş alanları yaratmak yerine aile işletmelerini yok ettiği ve kırsal kesimlerin zarar görmesine yol açtığı belirtildi.

Rapora göre, AB ülkelerinde halen 22 milyon kişi tarımsal faaliyetlerde istihdam edilirken, tarımsal gıda üretimi yapan şirketlerle birlikte bu sayı 46 milyonu buluyor. Toplamda 15 milyon şirketin ekim ve üretimde yer aldığı kaydedilen raporda, her iki sektörün AB ekonomisindeki payının yüzde 6 olduğu bilgisi paylaşıldı.

SÜBVANSİYONLAR ÜRETİM VE İSTİHDAMA FAYDA GETİRMİYOR

AP Milletvekili Eric Andrieu’nün raporuna göre, 1992 yılından bu yana PAC programında yapılan reformlar nedeniyle tarım piyasasında serbest kurun önü açılırken, ailelere ait küçük girişimler büyük zarar gördü. Aile işletmeleri yerine yoğun tarım (intansif tarım) modelinin bundan kazançlı çıktığına raporda yer verildi.

Yıllık yaklaşık 55 milyar euroyla AB bütçesinin yüzde 43 kadarını oluşturan PAC fonlarının büyük oranda işletmelere ve tarım alanlarına harcandığı, ancak ne ekimlere ne de istihdam yaratmaya katkısı olmadığı da raporda yer aldı.

İŞLETME SAYISI YÜZDE 20 AZALDI

Rapora göre, bugüne kadar AB’nin PAC programı kapsamında verdiği yardım ve sübvansiyonlar kırsal alandaki işletmelerde büyük iş kaybına yol açarken, sübvansiyolar için ‘gerçekten uzak’ yorumu yapıldı. Raporda, “son yıllarda birçok Avrupa ülkesinde kırsal alanlar çiftçilerden arındırıldı ve istihdam alanları kayboldu” ifadesi yer aldı.

Buna göre, 2007 yılında AB genelinde sayıları 13,6 milyon olan toplam işletme ve şirketin sayısı 2013 yılında 10,8 milyona gerileyerek, yüzde 20’lik bir azalmaya yol açıldı.

Toplamda ise tarımsal alanda faaliyet gösteren işletmelerde 22 milyon kişi çalışırken, bunların sadece 12 milyonu tüm gün çalışanlardan oluşuyor.

Raporu hazırlayan Eric Andrieu, AB ülkelerinin tarım politikalarını yeniden düşünmesi ve özellikle genç ziraatçilere daha fazla destek olması gerektiğini söyledi.