ABD’de Erdoğan, bakanları ve işgalci ordusuna yaptırım kararı

ABD Temsilciler Meclisi, Rojava’yı işgal saldırılarını sürdüren Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da kapsayan Türkiye’ye ve Türk ordusuyla çalışan şirketlere yönelik bir dizi yaptırım içeren yasa tasarısını kabul etti.

Amerikan Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde oylanan Türkiye’ye yönelik yasa tasarısına parlamenterlerin büyük bir çoğunluğu ‘evet’ oyu verdi. Temsilciler Meclisi üyesi 403 parlamenter yaptırım tasarısına kabul oyu verirken, sadece 16 üye karşı çıktı.

Oylamaya ilişkin Trump’ın partisi Cumhuriyetçiler’den bir parlamenterin yaptığı konuşmada, Türk devletinin ‘Kürt müttefiklere’ yönelik saldırılarının ‘endişe verici’ olduğu vurgulandı. Konuşmada, Türkiye’nin ağır insan hakları ihlallerine izin verilmemesi gerektiğinin altı çizildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın onayına sunulmadan önce Senato’da da oylanması gereken yasa tasarısı, başta işgalci Tayyip Erdoğan ve bakanları olmak üzere çok sayıda kişi ve kuruma yaptırım öngörüyor. Yaptırım uygulanan isimlerin başında Tayyip Erdoğan gelirken, Türk ordusuyla birlikte çalışan şirketler de yaptırım kapsamına alındı.

ERDOĞAN, YARDIMCISI VE BAKANLARI YAPTIRIM LSİSTESİNDE

Yaptırım uygulanan Türk yöneticiler şunlar: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan.

İŞGALCİ-KATLİAMCI ORDU İLE İŞ YAPANLARA DA YAPTIRIM

Yasa tasarısıyla işgalci Türk ordusu ile iş yapan şirketler de yaptırım kapsamına alınıyor. Orduya silah temin eden veya teknolojik ya da finansal destek sağlayan kişiler de yaptırıma uğruyor. Bu kapsama özellikle sivil katliamlarında yer alan hava kuvvetlerine uçak veya uçak parçaları satışı alınırken, diğer ordu birliklerine silah ve malzeme sağlanması da yaptırım kapsamında giriyor.

Ayrıca Türk ordusunun kullanımı için petrol ve doğal gaz üretimine yönelik teknoloji, hizmet, madde veya diğer türden destek sağlayanlar da yaptırımlara dahil edildi.

AMERİKAN ORDUSU DA UYMAK ZORUNDA

İnsani, sağlık ve istihbarat yardımının yaptırım kapsamına alınmadığı yasa tasarısında ABD’nin veya ordusunun Türk ordusuna cephane, savunma teçhizatı, hizmet veya diğer türden materyalleri satması da yasaklanıyor.

ERDOĞAN’A VİZE AMBARGOSU VE MAL VARLIĞI HAKKINDA RAPOR İSTENDİ

Öte yandan yaptırım kapsamına alınan Erdoğan ve bakanlarının ABD’ye girişlerine vize verilmemesi de istendi. Ayrıca Erdoğan’ın mal varlığı hakkında bir rapor istenmesi de dikkat çekiyor.

Yaptırım yasasının kıl payı Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu Senato’dan da geçmesi bekleniyor.