ABD: Esad olduğu sürece Suriye’de barış olamaz

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Suriye rejimine yönelik sert açıklamalarına bir yenisini daha ekleyen Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, “Esad iktidarda olduğu sürece barışın hakim olduğu bir Suriye mümkün olamaz” diye konuştu.

Spicer’in de Dışişleri Bakanı gibi Rusya’nın Esad’ı ‘terketmesi’ mesajı vermesi dikkat çekti.

Beyaz Saray’daki günlük basın brifinginde açıklamalarda bulunan Spicer, İdlib’deki saldırıdan Beşar Esad rejiminin sorumlu olduğu tezini yineledi.

‘ESAD OLDUĞU SÜRECE BARIŞ OLAMAZ!’

‘Kendi halkına karşı kimyasal silah kullanan’ bir yönetimin ülkesine  barış getirmesinin mümkün olamayacağını söyleyen Beyaz Saray sözcüsü, Esad yönetimde olduğu sürece Suriye’ye barışın gelemeyeceği tezini dillendirdi.

Esad yönetimini Nazi Almanyası ve Hitler’le kıyaslayan Sean Spicer, Hitler’in dahi kimyasal silah kullanmadığını söyledi.

RUSYA’YA SURİYE, İRAN VE KUZEY KORE’YLE ‘YAN YANA DURMA’ ELEŞTİRİSİ

Suriye rejimine destek veren Rusya’nın ‘tarihin yanlış tarafında durduğunu’ iddia eden Spicer, Rusya’nın İran, Suriye ve Kuzey Kore gibi ülkelerle ‘yan yana durduğunu’ da söyledi. Spicer, Rusya dışındaki bu devletlerin ‘başarısız devletler’ olduğunu ve bundan dolayı da ‘uluslararası toplumdan izole ettiğini’ söyledi.

Ortadoğu’daki önceliklerinin başında DAİŞ çetelerinin yenilmesi olduğunu dile getiren Sean Spicer, ikinci hedeflerinin ise ‘Rusya ve diğer ülkelerin desteğiyle’ Suriyelilerin kendilerine ‘yeni bir lider seçmeleri’ olduğunu belirtti.

G7 Zirvesi için İtalya’nın başkenti Roma’dan sonra Moskova’ya geçen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un da benzer açıklamaları dikkat çekti. Tillerson’un Moskova’ya diğer ülkelerle birlikte Rusya’ya ‘Esad’ı terk etme’ mesajı götürdüğü bildiriliyor.