ABD: S-400’ler konusunda tutum değişmedi

Türkiye’nin son olarak S-400’ler konusunda ‘müzakere’ çağrısı yaptığı ABD’den verilen cevapta, bu konudaki tavrın değişmediği vurgusu yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri konusundaki tutumlarının değişmediğini söyledi.

S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığını hatırlatan Price, ‘ortak çıkarlarının da’ olduğu Türkiye ile ‘ihtilaflarının’ olduğunun altını çizdi. Sözcü, ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında aralık ayında Türkiye’ye getirilen yaptırımların Rusya’dan S-400’lerin satın alınması nedeniyle yürürlükte olduğunu da hatırlattı.

S-400‘lerin NATO’nun savunma sistemlerine yönelik oluşturduğu güvenlik tehdidini yineleyen Price, “ve bunlar Türkiye’nin NATO üyesi olarak yükümlülüklerine uygun değiller” diye konuştu. Price, Türkiye’nin S-400’leri ‘tutmamasında’ ısrarcı olduklarının altını çizdi.

Sözcü, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile önümüzdeki günlerde bir görüşme yapabileceğini de söyledi.

AKP’nin Rojava dahil birçok konuda taviz koparmak için şantaj malzemelerinden biri olan S-400 savunma sistemleri, halen kullanılmış değil. Son olarak Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, sistemleri kullanmayabileceklerini söylemiş ve yeni ABD yönetimiyle müzakereye hazır olduklarını söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün son açıklamaları ise Akar’ın sözlerine yanıt olarak nitelendiriliyor.