Açlık grevi eylemleri federal Alman meclisinin gündeminde

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle devam eden açlık grevi eylemleri federal Alman meclisinin gündemine taşındı. Sol Parti vekili Akbulut Merkel hükümetine “İmralı’daki tecrit ve açlık grevleri hakkında ne düşünüyorsunuz” sorusunu yöneltti.

İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 7 Kasım 2018 günü açlık grevi eylemi 101. güne girdi. Güven’in ardından dünyanın birçok merkezinde de açlık grevleri başlatıldı. Fransa’nın Strasburg kentinde 14 Kürt aktivistin eylemi ise 62. güne girdi.

Kamuoyunun ilgisi ve desteğine rağmen kritik bir aşamanın eşiğini aşan açlık grevleri karşısında Avrupalı devletlerin sessizliği ise dikkat çekiyor. Bu devletlerin başında da Almanya geliyor. Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet’in açlık grevleri hakkındaki tavrının bilinmesi için Sol Parti konuyu Federal Meclis’in gündemine taşıdı.

ANF’nin Sol Parti’ye yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut’un öncülüğünde Federal Hükümet’in yanıtlaması talebiyle Federal Meclis’e verilen sorular şöyle:

“Türkiye’de tutuklu olan Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan süresiz açlık grevi eylemlerine Alman vatandaşları veya Almanya’da oturum müsaadeleri olan kişilerin katılıp katılmadığı konusunda Federal Hükümet her bir bilgiye sahip midir?

Açlık grevleriyle dayanışma ve Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle Almanya’da gerçekleşen etkinlik ve gösterilere dair Federal Hükümet hangi bilgilere sahip? Ayrıca Federal Hükümet, önümüzdeki günlerde aktivistlerin hayatını kaybetmesi gibi açlık grevi eylemlerinde neler yaşanabileceğini tahmin edebiliyor mu?”

Federal Meclis’e yazılı olarak verilen bu sorulara İçişleri Bakanı Horst Seehofer veya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın önümüzdeki hafta Federal Meclis’te gerçekleşecek bir oturumda sözlü olarak cevap vermesi bekleniyor.

MERKEL HÜKÜMETİ TECRİDE İLİŞKİN AÇIKLAMASINI UNUTTU!

Sol Parti’nin Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin İmralı’ya yönelik tavrını öğrenmek için geçtiğimiz Ocak ayında konuyu yine Federal Meclis’in gündemine taşımıştı. İmralı’daki tecride ilişkin yöneltilen soruyu 16 Ocak 2019 günü Berlin yönetimi adına cevaplayan Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Türk hükümetinin imzaladığı uluslararası anlaşmaların gereği olarak İmralı’daki tecridin kaldırılmasını talep etmişti.

Bakan Roth, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış olarak devam eden tecridin kalkmasını, Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmesini gerektiğini ifade etmişti. Ancak Roth’un açıklamasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen, bu sözlerini unutan Merkel hükümetinin açlık grevlerinin son bulmasını sağlayacak bir adım için Türk hükümetine hiçbir baskı yapmaması dikkat çekiyor.