Açlık grevindeki tutsaklara saldırılar artıyor

Cezaevlerinde açlık grevinde olanlara yönelik ciddi hak ihlalleri yaşanıyor. HDP, riskli evreye girmeye başlayan tutsaklara dönük ihlal ve saldırılara dikkat çekti.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, eylemcilere yönelik ihlalleri derledi.

BÜTÜN TUTSAKLARA SORUŞTURMA VE CEZA

Komisyona göre, cezaevlerinde bulunan açlık grevi eylemcilerine yönelik avukat ziyaretleri ile belgelenen ihlallerin bir kısmı şöyle: 

"• Dönüşümlü-süresiz ve dönüşümsüz-süresiz açlık grevine giren bütün tutsaklar hakkında disiplin soruşturmaları başlatılmış durumda. Bandırma 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde bulunan ve açlık grevine giren tutsaklar hakkında disiplin cezası verilmiştir.

FİZİKSEL ŞİDDET VE HAKARET

• Edirne F Tipi Hapishanesinde açlık grevinde olan Adem Arslan isimli mahpus savcıya götürülme gerekçesiyle iki asker tarafından koğuştan zorla çıkarılmış ve götürülürken askerlerin fiziksel şiddeti ile sözlü hakaretine maruz kalmıştır. Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevindeki tutsakların B vitaminine erişimine engeller çıkarılmaktadır. 

• Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde, Ocak ayının ortasında kurum müdürü açlık grevindeki tutsaklara eylemin daha fazla ilerlemesi halinde müdahale edebilecekleri tehdidinde bulunmuştur.

• Maltepe 1 No’lu Kapalı Cezaevi’nde hapishane idaresi, Cesim Yıldırım ve Ersan Nazlier ile birlikte daha önce süresiz dönüşümlü açlık grevine giren 27 kişi hakkında açlık grevi eylemlerini gerekçe göstererek 1 ay etkinliklerden men cezası vermiştir. Açlık grevindeki mahpusların açlık grevine ilişkin gönderdikleri her türlü faks ve mektup için yine disiplin soruşturmaları açılmıştır. 

• Kandıra 1 Nolu Kapalı Cezaevi’nde daha önce uzun süreli açlık grevi eylemlerinde bulunmuş olan İbrahim Kaya’nın 10 kilo kaybettiği ve açlık grevi eylemlerinin sonucu olarak öngörülen sağlık problemlerinin büyük bir kısmını yaşamaya başladığı tespit edilmiştir.

VİTAMİN ALMALARI ENGELLENİYOR

• Birçok cezaevi idaresi tarafından eylemcilere B vitamini (saf B1 ve kompleks vitaminler dahil) ve karbonat verilmiyor. Halihazırda kullanılan vitaminler tutsakların daha önce revire çıkarken aldıkları vitaminler. Kimi cezaevlerinde ihtiyaç duyulan karbonatın bulunmadığı, limonun kimi zaman verilmediği bildirilmiştir.

TEKLİ HÜCREYE KONULUYORLAR, SAĞLIK KONTROLLERİ YAPILMIYOR

• 26 Aralık 2018 tarihinde Düzce T Tipi Kapalı Cezaevinde açlık grevine başlayan Süleyman Benzer, açlık grevine başladıktan sonra ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olduğu gerekçe gösterilerek tekli hücreye konulmuştur. Halihazırda refakatçisi bulunmayan Benzer’in ihtiyaçlarını tek başına gidermesi mümkün değildir. 

• Bandırma 1 Nolu T Tipi Hapishanesinde süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan 5 tutsak revire çıkartılmayı kabul etmediğinden hiçbir şekilde sağlık kontrolleri yapılmamaktadır.

• Edirne T Tipi Hapishanesinde 23 Aralık 2018 tarihinden beridir süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan Zerdeşt Oduncu, açlık grevine başladığı tarihten 18 Ocak 2019 tarihine kadar sadece bir kere doktor kontrolünden geçebilmiştir.

• Silivri 5 Nolu L Tipi Hapishanesinde sağlık personelinin gerekli kontroller bakımından yetersiz olduğu, kontrollerin düzenli yapılmadığı, yapıldığı zaman bile ciddiyetsiz ve göstermelik yapıldığı, birtakım sağlık personelinin ideolojik tavır takınarak alaycı tavırları ile sözlü tacizde bulundukları öğrenilmiştir.

* Elazığ Kampüs Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda süresiz dönüşümsüz eylemde olan tutsaklar 3'er kişilik odalarda ve refekatçisiz tutuluyor. Özellikle 05 Şubat tarihi itibarı ile 16 Aralık 2018'te başlayanların 55. günde olmaları nedeniyle refakatçi olmaması durumu önemli bir durumdur. Yine grevde olan tutsaklara 33. günden sonra B kompleks ilaçların verilmemiş olması da durumun ciddiyetini artırıyor. Tutsaklara verilmesi zorunlu malzemeler verilmiyor. Tutsakların bugüne kadar doktor kontrolleri yapılmış değil.  

* Grevin başlamasından bu yana Ahmet Tekin adlı tutsak tek başına bir hücrede kalmaktadır. Gerekli doktor kontrolü ve kilo tansiyon kontrolü yapılmamaktadır. Aynı cezaevinde olan Serkan Eren adlı tutsak uzun süre tek kişilik hücrede tutulduktan sonra grevde olan diğer tutsak Yasin Güngör ile aynı odaya konulmuş, kısa bir süre sonra yeniden tek kişilik hücreye alınmıştır. 

Diğer cezaevlerinden de benzer sorunlar rapor edilmiştir. Tutsaklara uzun süre tuz ve şeker verilmemesi, kantinden zorunlu ihtiyaçların karşılanmaması, doktor kontrollerinin düzenli yapılmaması en temel sorunlar olarak ön plana çıkmaktadır. 

LEYLA GÜVEN'İN DURUMU AĞIRLAŞIYOR

Geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan ve evinde açlık grevine devam eden Leyla Güven’in sağlık durumu ise kötüleşmeye devam ediyor. Güven’in tansiyonu ve nabzı düşük seyrediyor, ışık ve sese karşı hassasiyetinde artış yaşanmaya başlandı. Baş ağrıları ve mide kramplarının yanı sıra Güven’de kas ağrıları, baş dönmesi ve uyku düzensizliği söz konusu. Güven cezaevinden çıktığından bu yana 2 kilo daha vererek 58 kiloya düştü. Şimdiye kadar toplamda 12 kiloluk bir kilo kaybı var."