‘Adalet ortak talebimiz, ses olalım’

Adalet İçin Dayanışma Platformu, adil yargılanma talebiyle ölüm orucunun kritik aşamasında olan avukatlar Ebru Timtik, Aytaç Ünsal, tutsak Özgür Karakaya ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Didem Akman için adalet çağrısında bulundu.

Adalet İçin Dayanışma Platformu, ölüm orucunda olan Halkın Hukuk Bürosu avukatları Ebru Timtik, Aytaç Ünsal, tutsak Özgür Karakaya ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Didem Akman için Grand Okmeydanı Davet Salonu’nda açıklama gerçekleşti. Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunun 197’inci gününde olan avukat Ebru Timtik’in teyzesi Yıldız Deniz, dayısı Yıldırım Deniz, infaz rejiminin iptal edilmesi talebiyle tutulduğu tek kişilik hücrede 150’inci gündür ölüm orucunda olan Didem Akman ‘ın annesi Zülfiye Akman’ın katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında, “ Ebru Timtik -Aytaç Ünsal, Özgür Karakaya-Didem Akman’ın talepleri kabul edilsin” yazılı pankart açıldı.

Toplantıda Adalet İçin Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını avukat Ebru Timtik’in teyzesi Yıldız Deniz okudu.

HUKUKSUZLUĞUN ANATOMİSİ

Halkın Hukuk Bürosu avukatları 12 Eylül 2017’de büroları basılarak gözaltına alınıp ve tutuklandıklarını hatırlatan Deniz, 1 yıl tutuklu kaldıktan sonra çıktıkları ilk duruşmada mahkeme heyeti tarafından tahliye edildikten 10 saat sonra hukuksuz bir kararla aynı heyet tarafından haklarında yakama kararı çıkartıldığına dikkat çekti.

Sözde bir yargılama ile avukatlara toplamda 159 yıl hapis cezası verildiğine işaret eden Deniz, şunları kaydetti:

“Bugün, o avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, adil yargılanma talebiyle ölüm orucundalar. Ebru Timtik 197, Aytaç Ünsal 166 günü geride bıraktı. Direnişin başından bu yana 30'un üzerinde kilo kaybeden Ebru Timtik'in boğazından aşağıya doğru yaralar yaygınlaşmış ve bu yüzden konuşmakta ve sıvı alımında ciddi zorluklar yaşamaktadır. Aytaç Ünsal da 60 kilonun altına düşmüş ve ağız içinde yaralar oluşmuştur.”

Adil yargılanma hakkının ihlali sistematik hale geldiği Türkiye sadece avukatların değil, tutsakların da ölüm orucunda olduğunu belirten Deniz, bu tutsaklardan Özgür Karakaya da adil yargılanma talebiyle 160 günü aşkın süredir ölüm orucunda olduğuna dikkat çekti. Deniz, Karakaya’nin tek bir itirafçı ifadesi nedeniyle tutuklu olduğunu ve hakkındaki 8 yıllık hapis cezası kararı istinaf mahkemesinde bekletildiğini dile getirdi.

Ölüm orucunda olan bir diğer tutsağın Didem Akman olduğunu belirten Deniz, ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olan ve 8 metrekarelik bir hücrede tutulduğuna dikkat çekti. Akman’ın hem avukatların ölüm orucunu sahiplenmek, hem de ağırlaştırılmış müebbet infaz rejiminin iptali için bedenini açlığa yatırdığını aktardı.

‘ADALETSİZLİĞE KARŞI SES OLALIM’

Ülkedeki adaletsizlikler silsilesinin artarak devam ettiğini vurgulayan Deniz, bu adaletsizliğin kanıtsamamak gerektiğini kaydederek, “İnsanların bu adaletsizlikleri kanıksaması sağlanmaya çalışılmaktadır. Oysaki Konfüçyus, “Bugün Aytaç, Ebru, Didem ve Özgür'ün uğrunda ölüme yattığı adalet; binlerce yıldır ezilen, sömürülen halkların ortak talebidir. Onların hücre hücre eriyen bedenlerine, vücutlarındaki her bir yaraya söz olsun; bu topraklara adaleti getirene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Aytaç, Ebru, Didem ve Özgür'ün sesine ses olacak bir mücadelenin asli bir parçası olmaya çağırıyoruz” dedi.