Af Örgütü: Türkiye mültecileri savaş ortamına sınırdışı etti

Uluslararası Af Örgütü, Türk devletinin Suriyeli mültecileri aktif bir çatışma bölgesine zorla sınır dışı ettiğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarından önceki aylarda, Suriyeli mültecileri zorla sınırdışı etti.

Yüz yüze yapılan görüşmelerde mülteciler, Türk polisinin kendilerini darp ederek veya tehditle geri dönüş belgeleri imzalattıklarını anlattı.

Af Örgütü, “Türkiye Suriyeli mültecileri savaş bölgesine geri dönmeye zorlayarak hayatlarını ciddi tehlike altına soktu” dedi.

Örgütün Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Anna Shea, “Suriyeli mültecilerin öylece çatışmanın sürdüğü bir bölgeye geri dönmeyi tercih ettiğini söyleyen Türkiye’nin bu iddiası tehlikeli ve yanıltıcıdır. Araştırmamız, mültecilerin geri dönmeye zorlandığını veya bunun için kandırıldığını gösteriyor” dedi.

Shea, milyonlarca mülteciyi ağırlamanın, “uluslararası hukuk ile iç hukuku ihlal ederek insanları aktif bir çatışma bölgesine sınır dışı etmenin bahanesi olarak kullanılamayacağını” kaydetti.

RUSYA-TÜRKİYE ANLAŞMASI TÜYLER ÜRPERTİCİ

Anna Shea, “Türkiye ile Rusya arasında bu hafta imzalanan mutabakatta, mültecilerin henüz ortada olmayan bir ‘güvenli bölge’ye ‘güvenli ve gönüllü şekilde geri dönmesi’ konusunda uzlaşılması tüyler ürperticidir. Şimdiye kadarki geri göndermeler güvenli ve gönüllü olmanın dışında her şeye benziyor. Şimdi ise milyonlarca Suriyeli mülteci daha risk altında” diye belirtti.

Af Örgütü’ne göre çok sayıda mülteci geri dönüş belgelerini imzalamaya zorlandı veya imzalamaları için yanlış yönlendirildi. Bazıları dövüldü veya şiddet uygulanacağı tehdidiyle karşılaştı.

Anna Shea, “Türkiye yetkilileri mültecileri Suriye’ye zorla geri göndermeye son vermeli, sınır dışı edilen mültecilerin Türkiye’ye yeniden güvenli bir şekilde girebilmesini ve temel hizmetlere tekrar erişebilmesini güvence altına almalıdır” çağrısısında bulundu.