Af Örgütü: Behdinanlı gazeteciler bırakılmalı!

Uluslararası Af Örgütü, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne mektup göndererek, tutsak Behdinanlı gazetecilerin hemen bırakılmasını istedi.

Hewlêr Ceza Mahkemesi, 16 Şubat’ta Behdînanlı aktivist ve gazeteciler Şêrwan Şêrwanî, Guhdar Zêbarî, Harîwan Îsa, Mamoste Şivan ve Eyad Kerîm’e 6’şar yıl hapis cezası verdi.

 KDP tarafından gözaltına alınan yaklaşık 50 gazeteci daha hapishanelerde tutuluyor.

Gazeteci ve aktivistlerin tutuklanmasına dönük tepkiler sürüyor.

'ADİL YARGILAMA YAPILMADI'

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty İnternational), tutuklanan Behdinanlı gazetecilere ilişkin Kürdistan Bölgesi Hükümeti Uluslararası Raporları Yanıtlama Ofisi Dindar Zebari’ye mektup göndererek, gazetecilerin derhal bırakılmasını istedi.

Mektupta, gazetecilerin adil bir şekilde yargılanmadığı belirtilerek, "Son kararı bekleyen 5 gazeteci şu an açlık grevi eyleminde. Gazetecilerin 16 Mart’ta kadar eylemlerine devam etmeleri bekleniyor. Tutuklananlar şartsız koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmalıdır. Tutuklananlar kalabalık bir yerde tutuluyorlar ve uyuyacak yerleri yok. 100 tutukluyla birlikte kalan gazeteci ve aktivistler koronavirüse yakalanma riskiyle karşı karşıya” denildi.

'İDDİANAME ZORLA İMZALATILMAK İSTENDİ'

Asayiş üyelerinin Şêrwan Şêrwani’yi 7 Ekim 2020’de sivil kıyafetlerle Hewlêr’de gözaltına aldığının hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:
“Diğer 4 gazeteci de 22 ekim 2020’de eyleme katıldıkları gerekçesiyle Duhok’ta gözaltına alındı. Gözaltına alınanların çoğu gözaltına alındıktan sonra uzun bir süre avukat ve aileleriyle görüştürülmedi. Ayrıca gözaltına alınanlar mahkemenin kendileri için hazırlanan iddianameleri zorla imzalatmaya çalıştığını aktardı. Asayiş güçleri gazeteci ve aktivistlerin evine baskın yaparak onları zorla gözaltına almıştır. Guhdar Zêbari’nin gözleri ve elleri kapatılarak, mahkeme kararı olmadan gözaltına alındı. Mahkeme, gazetecilerin kameralarına, bilgisayarlarına ve telefonlarına el koyma kararı verdi. Mahkeme tüm bunlarla kalmayıp, Şivan Seid’in kardeşi gazeteci Eyhan Sedid, Difa Herki ve Faid Husên hakkında da gözaltı kararı çıkarttı."