AİHM hasta tutsak Aktaş'ın durumunu acilen gündemine aldı
AİHM, ağır hasta tutsak Ergin Aktaş için yapılan başvuruyu acilen inceleme kararı aldı. AİHM, Türkiye'ye Aktaş'ın durumuna ilişkin sorular gönderdi.
AİHM, ağır hasta tutsak Ergin Aktaş için yapılan başvuruyu acilen inceleme kararı aldı. AİHM, Türkiye'ye Aktaş'ın durumuna ilişkin sorular gönderdi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İzmir Menemen R Tipi Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Ergin Aktaş için avukatlarının yaptığı başvuruyu "acil" olarak incelemeye aldı. AİHM Türkiye'ye 18 Kasım'a kadar yanıtlaması istemiyle Aktaş'ın durumuna ilişkin sorular gönderdi.
AİHM'in Türkiye'den yanıtını beklediği sorular şöyle:
"Menemen R Tipi Hapishanesi'nde kalan başvurucunun fiziksel durumu hakkında bilgi veriniz? Başvuru sahibine kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir yer tahsis edilmiş mi ya da kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için hücresinin fiziksel koşulları düzenlenmiş mi?
Başvuru sahibi giyinmek, duş almak gibi günlük temel ihtiyaçlarını nasıl karşılamaktadır? Hapishane yönetimi yukarıda belirtilen ihtiyaçlarını karşılamak için tutuklu arkadaşlarından yardım almak gibi başvuru sahibinin hapishane koşullarını yumuşatmak adına herhangi bir uygulama yaptı mı?
Başvuru sahibinin ailesi ve diğer tutuklularla görüme ve iletişimine dair uygulanan sınırlamalar nelerdir?"
BİR KOLU DİRSEKTEN BİR KOLU BİLEKTEN KESİK
1988 doğumlu olan Ergin Aktaş'ın sol kolu dirseğine yakın yerden, sağ kolu da bilekten kesilmiş durumda. Elinin ve kolunun kesilmesine yol açan patlamadan önce de başından vurulmuş. Bu nedenle kafatasında çizik bulunuyor. Konuşmakta zorlanıyor ve unutkanlık yaşıyor. Bunlara ek olarak da KOAH hastası ve mide ülseri.
Erzurum, Metris, Ümraniye, Silivri ve Metris hapishanelerinde tutulan Aktaş, 2016 yılının Nisan ayında İzmir Menemen R Tipi Hapishanesi'ne sürgün edildi.
Avukatların Türkiye'de yaptığı tüm girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine uluslararası hukuk kurumlarına başvurular yapıldı.
Avukatlar Gülizar Tuncer ve Fazıl Ahmet Tamer, "yaşama hakkı ihlali ve işkence yasağına aykırılık" gerekçeleriyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne "acil tedbir" başvurusunu yapmıştı.
Anayasa Mahkemesi'ne 2014 yılında yapılan "acil tedbir" başvuruya, 2 yıl sonra gelen yanıtta, “İşkence ve aşağılayıcı muamele yok” denilmişti.
Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlalini görmeyen kararına rağmen, Adli Tıp Kurumu'nun Ergin Aktaş hakkında üç raporu bulunuyor. ATK, 12 Temmuz 2013, 30 Nisan 2014 ve 17 Şubat 2016 tarihli raporlarında Aktaş'ın yaşadığı ağır sakatlık nedeniyle cezaevinde yaşamını tek başına idame ettiremeyeceği yönünde rapor verdi. Ancak buna rağmen mahkeme ve savcıların "toplum için zararlı" kararları üzerine Ergin Aktaş tahliye edilmedi.