Akademisyenler: Biz büyüyeceğiz, onlar çürüyecek

Eskişehir'de ihraç edilen akademisyenler geri adım atmayacakları mesajını verdi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Eskişehir Tabip Odası'nın (ETO) çağrısıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Anadolu Üniversitesi'nden toplamda 44 akademisyenin son yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmesine dair açıklama yapıldı. 

ESOGÜ Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen akademisyenler ve öğrencileri Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu ve Prof. Dr. Ahmet Özdemir Atakan'ın ihraç edilmesi protesto edildi. Eylemde konuşan ETO Başkanı Hamit Güçler, "Üniversiteden atılanlar sadece Atakan ve Kaptanoğlu değil, aynı zamanda onların onurla taşıdıkları eğitim savunusu, şiddetin olmadığı bir ortamda toplumsal barış ve yaşam hakkı talebi, bugün hocalarımızla birlikte akademiden uzaklaştırılmak istenmektedir" dedi. Güçler, akademisyenlerin görevlerine dönene kadar mücadele edeceklerini ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

'ÇÜRÜYECEKLER!'

ESOGÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaptanoğlu da "Onlar kendi çıkarları için gerçekleri inkar ettiler. Biz ise gerçekleri savunduk. Biz büyüyeceğiz onlar ise çürüyecekler" dedi. Kaptanoğlu, şunları söyledi: "Kötüye yanlışa 'Hayır' diyemedikleri için bunu iyiye dönüştürmeye çalışıyorlar. Yani yalan söylüyorlar. Bu gerçeği görmemeye götürür insanı. Gerçeği görmemek de önemli bir ruh hastalığıdır. Böyle bir zihniyete sahip olanlar kötüyü de göremezler ve kandırılırlar. Sürekli kandırılırlar."

Daha sonra Adalar bölgesinde toplanan akademisyenler ve öğrenciler buluştu. Burada yapılan açıklamada "Hayır, hocama dokunma" yazılı pankart açıldı. Kitle sık sık "Akademi susmayacak" sloganları attı. 

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden ihraç edilen Doç. Dr. Kasım Akbaş, buradaki konuşmasında "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza atma sürecinde ahlaki bir seçim yapmadıkları, varlık sebepleri gereği bildiriye imza attıklarını söyledi. 

'YENİ BİR AKADEMİ, YENİ BİR ÜLKE KURARIZ'

Akbaş, şöyle konuştu: "Çok onurlu bir görevi üstlendik. Bundan sonra daha dikkatli olacağız ve daha çok çaba göstereceğiz. Bunun için de budaktan sakınmadık. Kendimiz de farkında değildik bu kadar özel bir işlevi yerine getirdiğimizin. Bir saniye bile gözümü kırpmadan yine olsa yine aynı sonuçlara rağmen yapmaya devam ederim. Üniversite bir kurum değil bir potansiyel, idea ve fikirdir. Üniversite bizim zihnimizde olan imkanlardı. Biz bu süreci göğüsleyeceğiz hiçbir kaygımız yok. Sonuna kadar gideriz. Yeni bir akademi, yeni bir üniversite, yeni bir ülke kurarız. Hep beraber!"