Akdeniz’de ‘Alan Kurdî’ gemisi mültecileri kurtaracak

Merkezi Almanya’da bulunan Sea-Eye isimli yardım örgütü Akdeniz’de mültecileri kurtaran gemisinin adını ‘Alan Kurdî’ olarak değiştiriyor.

Bodrum açıklarında cansız bedeni bulunan Rojava Kürdistanlı küçük çocuk Alan Kurdî, 2015 yılının Eylül ayında batı Avrupa’ya doğru yola çıkan on binlerce mültecinin sembolü haline gelmişti. Mülteci trajedisi uzun bir süre 3 yaşındaki Kurdî’nin fotoğrafıyla anlatılmıştı.

Yıllar sonra ise bu sefer “Alan Kurdî” isimli insani yardım gemisi Akdeniz’de mültecileri boğulmaktan kurtarmak için görev yapacak. Merkezi Almanya’nın Regensburg kentinde bulunan Sea-Eye isimli bir yardım kuruluşu Akdeniz’de görev yapan "Professor Albrecht Penck" isimli geminin adını “Alan Kurdî” olarak değiştireceklerini bildirdi.

İsim değişikliğine ilişkin açıklama yapan Sea-Eye yetkilisi Gorden Isler “Bu isim değişikliği ile Akdeniz’deki mülteci akınına ilişkin yürütülen tartışmalarda, meselenin özünün insanlar olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Akdeniz’de boğulan insanlar ve onların yakınlarının bitmeyen acısı var” diye konuştu.

Alan Kurdî’nin babası Adullah Kurdî ise Akdeniz’deki geminin “Alan Kurdî” olarak görev yapmasından mutluluk duyduklarını söyledi. Alan Kurdî isminin unutulmaması gerektiğini belirten baba Kurdî “Bizim acımızın benzerini binlerce anne-baba, aile yaşıyor” diye konuştu.

Bu arada İspanya’nın Palma de Mallorca limanında yapılacak isim verme törenine Alan Kurdi’nin babası Abdullah Kurdi’nin de katılacağı açıklandı. Kobanêli olan Kurdî ailesi Eylül 2015’te botla Yunanistan’ın Kos adasına doğru yola çıkmıştı. Ancak bot bir süre sonra sert dalgalar karşısında batmış, Alan Kurdî’nin dışında kardeşi Galip, annesi Rehan ve bottaki 9 kaçak göçmen boğularak can vermişti.