Akhisar T Tipi’nde tutsakların tedavisi engelleniyor

Akhisar T Tipi Cezaevi yönetimi tutsakların hastaneye sevk edilebilmeleri için ince arama şartı getirirken, ağız içi aramasını kabul etmeyen ve aralarında kalp, yüksek tansiyon ve kemik erimesi gibi hastalıkları bulunan tutsaklar hastaneye götürülmüyor.

Akhisar T Tipi Cezaevi’nde bulunan Bozo Açlan, yeğeni Meral Açlan’ı arayarak cezaevinde yaklaşık 1 ay önce tutsakların hastaneye sevk edilebilmeleri için ince arama şartı getirildiğini, bu aramaları kabul etmeyen ve aralarında ciddi hastalıkları bulunan tutuklular ise hastaneye götürülmediğini, bu yüzden ilaç da alamayan tutsakların durumunun her geçen gün ağırlaştığını söyledi. 

Aynı cezaevinde 3 Nisan 2022 tarihinde beyin kanaması geçiren 28 yıllık tutsak Mehmet Sevinç de 4 gün sonra hastanede şehit düşmüştü. Yaşanan bu ölümde cezaevi yönetimi ve hastanenin çelişkili ifadeleri bulunurken, tutsak Sevinç’in nasıl beyin kanaması geçirdiği aydınlatılamamıştı. 

AĞIZ İÇİ ARAMAYI REDDETTİKLERİ İÇİN TEDAVİ ETMİYORLAR

Amcasıyla yaptığı konuşmayı anlatan Meral Açlan, “Cezaevi yönetimi tutsakları hastaneye götürmek için ince arama yapma şartı koymuş. Ağız içi aramasını kabul etmeyen tutsaklar tedaviden yoksun bırakılıyor. Ağır hastalar gerekli tedaviyi görmedikleri için durumları gittikçe ağırlaşıyor. Aramalarda ağızlarını açmayı reddettikleri için hastaneye götürülmeyen tutsaklar yaklaşık bir aydır kalp hastalığı, sınırda kemik erimesi, epilepsi, parkinson, şeker, yüksek tansiyon, vertigo, mide ve bağırsak hastalıklarıyla tedavi olmadan baş etmeye çalışıyorlar. Amcamın bir hastalığı yok. Ama arkadaşlarının sesinin duyulmasını ve tedavilerin bir an önce yapılmasını istedi” ifadelerini kullandı. 

İLAÇ DAHİ ALAMIYORLAR

Tutsakların sağlık durumundan endişeli olduğunu dile getiren Açlan, kısa bir süre önce aynı cezaevinde Mehmet Sevinç’in yaşamını yitirdiğini anımsattı. Sevinç’in ölümüne ilişkin hala cevaplanmayan sorular olduğunu söyleyen Açlan, “Kendisi de bir gün önce hastaneye götürülüp getirilmişti. Ertesi gün öldükten sonra verilen ifadelerde çelişkiler vardı. Aynı durumun tekrar yaşanmaması için tedavilerin yapılması gerekiyor. Belirtilen hastalıklar ciddi ve tedavi altına alınmazsa tehlikeli olacak hastalıklar. Tutsaklar ilaçlarını da alamıyor. Sadece cezaevi içerisindeki revire götürülüyorlar. Orada da imkanlar çok kısıtlı olduğu için doğru düzgün bir bakım yapılmıyor. Düzgün bir bakım için hastaneye götürülmeleri gerekiyor” diye konuştu.