AKP çetelerinin kaçırdığı Japon gazeteci ‘MİT sayesinde' serbest

Suriye’de Türkiye bağlantılı El Nusra çetelerince 3 yıl önce kaçırılan bir Japon gazetecinin, yine Türk devletinin istihbaratının kirli ilişkileriyle serbest kaldığı öğrenildi.

El Nusra çetelerinin büyük oranda etkin olduğu Hayat Tahrir el Şam adlı çatı örgütünün elinde olduğu bilinen Japon gazeteci Jumpei Yasuda’nın serbest bırakıldığına dair bilgi Japonya hükümetince açıklandı.

Japon hükümet sözcüsü Yoshihide Suga, 3 yıldan bu yana Suriye’de çetelerin elinde bulunan Yasuda’nın büyük ihtimalle Hatay’da bir göçmen bürosunda olduğu bilgisini paylaştı. Suga, Türk yetkililerin kendilerine verdiği bilgiler ışığında söz konusu kişinin Jumpei Yasuda olduğuna kanaat getirdiklerini belirtti.

Türk istihbaratının açıktan veya gizli desteklediği ve işbirliği içinde olduğu El Nusra çetelerinin elindeki Japon gazeteci için daha önce fidye istendiği biliniyordu. Japon medyasındaki haberlerde, Katar’ın arabuluculuk ettiği görüşmelerde El Nusra çetelerinin 10 milyon dolar fidye istediği bilgisi paylaşılmıştı. Ancak Japon hükümetinin bu şantajı kabul etmediği savunulmuştu.

Öte yandan, Türkiye’nin Suriye’de en çok yatırım yaptığı çete örgütü olan El Nusra’nın elindeki gazetecinin Türk ‘güvenlik ve istihbarat birimlerinin koordinesiyle’ Suriye’den getirildiği duyuruldu. Hatay Valiliği’nin açıklamasında, getirilen kişinin kimliğinin bilinmediği savunulurken, kimliğinin tespiti için Japon makamlarından teyit beklendiği iddia edildi.

Oysa Japon hükümet sözcüsü de benzer şekilde Türk yetkililerinden teyit bekliyor. Zaten adı sanı belli olan ve yıllardır Türkiye’nin yanı başında AKP işbirlikçisi çetelerce tutulan Japon gazetecinin kimliğinin tespitinin zor olmayacağı biliniyor.