‘AKP gidecek biz dimdik ayakta kalacağız’

HDP’nin Saraçhane Parkı’nda gerçekleştirdiği savaşa ve yoksulluğa karşı demokrasi buluşmasında birleşik mücadelenin önemine dikkat çekilerek, “AKP gidecek, biz dimdik ayaktayız” mesajı verildi.

HDP’nin Demokratik Mücadele Programının ikinci aşamasının İstanbul ayağındaki “Demokrasi Buluşmaları”nın startı Saraçhane Parkı’nda verildi. HDP İstanbul İl Örgütü öncülüğünde “Savaşa ve yoksulluğa hayır” şiarıyla gerçekleşen buluşmaya, HDP milletvekilleri, HDK sözcüleri yanı sıra çok sayıda siyasi parti, sendika, meslek örgütü, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Polis ablukası altında gerçekleşen buluşma baskılara ve müdahale anonslarına rağmen şenlik havasında geçti. Kürtçe ve Türkçe “Hep birlikte” yazılı önlükler giyen HDP üyeleri, halay çekip, sık sık, “HDP umuttur umut dimdik ayakta”, “Bijî berxwedana zindana”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Savaşa değil, emekçiye bütçe” sloganlarını attı.

‘YOKSULLUK HALKLARIN KADERİ DEĞİL’

Buluşmada ilk konuşma HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut tarafından yapıldı. Yoksulluğun halkların kaderi olmadığını vurgulayan Bulut, iktidarın halka açlık ve yoksulluğunun dayatıldığını hatırlatarak, bunun değişmesi için her yerde mücadele edeceklerini vurguladı.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı ise, “40 yıldır kronikleşmiş iki var; biri savaş diğeri yoksulluk, yoksulluk” diyerek, savaş ve yoksulluğun ülkenin kaderi olmadığını kaydetti. Savaş bitmeden, toplumun huzura kavuşmayacağını, ekonomik düzlüğe çıkılamayacağını vurgulayan Avcı, HDP olarak yıllardır bunun için mücadele ettiklerini ve edeceklerini kaydetti.

‘BİZ SADECE İŞİMİZİ DEĞİL ADALET DE İSTİYORUZ’

OHAL, KHK’lerle Zeytinburnu Belediyesi’nden atıldığı işine geri dönmek için direnen işçi Kenan Güngördü, “Onlar savaş diyor biz barış diyoruz. Onlar KHK diyor biz barış diyoruz. Biz sadece işimizi değil, adalet, hukuk, özgür bir toplum, özgür bir ülke yaratmak için mücadele ediyoruz” dedi ve mücadelesini süreceğini söyledi.

BİRLEŞİK MÜCADELE VURGUSU

Demokratik Emekliler Sendikası Girişimi’nden Sebahattin Altınbaş, eşit, demokratik, adil ve özgür bir yaşam için birleşik mücadeleyi büyütme çağrısı yaparken, KESK İstanbul Şubeler Platformu adına söz alan Gülseren Gündoğdu, KESK’in kurulduğu günden bu yana sömürüye karşı ezilenlerin emekçilerin yanında olduğunu ifade etti.

SAYGILI: SAVAŞ, YOKSULLUK VE AKP KADERİMİZ DEĞİLDİR

Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı da HDP’nin buluşmasını desteklediklerini ifade ederek sözlerine başladı. Savaşın işsizlik, kadın cinayetleri, çocuk istismarı, açlık ve yoksulluk anlamına geldiğini hatırlatan Saygılı, şunları kaydetti: “Emek mücadelesi savaşa karşı mücadele demektir. İşçi sınıfı savaşa karış mücadele etmediği durumda asla ekmeğini büyütemez. Bir ülkede demokrasi ne kadar kıtsa işçilerin hakları o kadar kıttır. Savaşa, sömürüye, işsizliğe ve yoksulluğa karşı birlikte mücadele etmek zorundayız. Ne yoksulluk ne işsizlik ne da AKP iktidarı asla kaderimiz değildir. Özgürlük ancak emek ve mücadele ile kazanılır.”

KÖSE: BİRLİKTE MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ

KESK önceki dönem Eşbaşkanı Şaziye Köse, “Tek başına bir kurtuluş yok, tek başına mücadele de yok” diyerek, birleşik mücadelenin kurulmasının ve büyütülmesinin önemine değindi. Köse, şöyle konuştu: “Her yerde birlikte mücadele edeceğiz, saldırıları birlikte karşılayacağız. Birbirimizle dayanışacağız. Artık normalleşme yok. Felaketlerin, krizlerin birbirini izleyeceği bir dönem yaşıyoruz, yaşayacağız. Dünyanın her yerinde devletler, otoriter bir rejim inşa etmeye çalışıyor. Faşizm kurumsallaşırken, önce emek örgütlerini kendi denetimine almak istiyor. Sendikalar devletten bağımsız değilse, işçilerin öz çıkarları için mücadele etmez.”

UĞURLU: KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜ DEMOKRASİNİN VE BARIŞIN YOLUNU AÇACAK

HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, milyonların özgürlük mücadelesi verdiğini ve iktidarın bunu hazmedemediğini vurgulayarak, “Bize dayatılan kaderi değiştirmek elimizde. Çözüm belli, savaşın ve çözümün adresi belli, Kürt sorunun demokratik yollarla çözümü demokrasi ve barışın yolunu açacaktır. Halklarla ortak mutabakat sağlanarak yola devam etmektir, çözüm” diye konuştu.

LGBTİİ+ aktivistleri adına konuşan İdil Yıldız, en çok kadın ve LGBTİ+’lerin ezildiğini belirterek, “Bizleri kapsamayan hiçbir demokrasiyi tanımıyoruz. Bu mücadelenin içerisinde, parçasıyız. Vardık, varız, var olacağız” dedi.

TİRYAKİ: AKP GİDECEK BİZ DİMDİK AYAKTA KALACAĞIZ

HDP Batman Milletvekili Mehmet Tiryaki ise sözlerini sürekli müdahale anonsu çeken polislere tepki göstererek başladı. Tiryaki, bu anonsların hiçbirinin seslerini kısmaya yetmeyeceğinin altını çizdi. AKP’nin iktidara geldiğinde “Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklara” karşı mücadele edeceğini vadettiğini anımsatan Tiryaka, “Bakın açlık sınırı 2.438 TL, yoksulluk sınırı 7.942 TL. 22,5 milyon insan açlık ve yoksullukla mücadele ediyor. AKP’nin 18 yılda Türkiye’yi getirdiği hal işte budur. 20 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği, tencere kaynatamadığı bir ülkede, silaha tek kuruş harcanmasını istemiyoruz. Bu iktidar sadece Kürtlerle savaşmıyor, savaşı dünyanın dört bir yanında varlık sorunu olarak sürdürüyor. Bu iktidar Libya’da da savaşı savunuyor, biz Libya’da da barış istiyoruz, Azerbaycan’da da dünyanın her yerinde” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanında sokakta olduklarını ve direndiklerini vurgulayan Tiryaki, “AKP gidecek ve biz dimdik ayakta kalacağız” diyerek sözlerini bitirdi.