Aksaray Cezaevi’nde açlık grevine 2 tutsak daha katıldı

Aksaray Cezaevi’nde 2 tutsak daha açlık grevine katıldı. Tutsaklara dönük baskı ve ihlallerin sürdüğü öğrenildi.

 

Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki Bışar Bilen, Muhammed Fatih Bingöl ve Ümit Temur'un süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 9’uncu gününde. Dün de Bahattin Çelebi ve İhsan Taşdelen eyleme katıldı.

'TEHDİT VE ŞANTAJ SÜRÜYOR'

Bışar Bilen, ailesiyle telefon görüşmesi yaparak, cezaevinde kendilerine yönelik tehdit ve şantajın devam ettiğini söyledi. Açlık grevinde toplam 5 kişinin olduğunu aktaran Bilen, açlık grevine giren tutsakların tekli hücrelere konulduğunu ve günde sadece bir saat havalandırmaya çıkarıldığını dile getirdi. Cezaevinde yaşadıkları hak ihlallerine karşı açlık grevine girdiklerini hatırlatan Bilen, “Şu ana kadar defalarca darp edilmemize rağmen darp, rapor altına alınmadı. Cezaevi doktoru bize; ‘ben senin söylediklerine inanmıyorum ve inanmak zorunda değilim’ diyerek rapor vermedi. O doktor hâlâ bu cezaevinde görev yapıyor. Onun hakkında da suç duyurusunda bulunduk ama hiçbir şey çıkmadı. Anayasal haklarımız burada ihlal ediliyor” diye konuştu.

‘AÇLIK GREVİNİ BİLİYORLAR AMA YEMEK BIRAKIYORLAR'

Bilen, "Açlık grevine başladığımızda dilekçemizi yönetime vermemize rağmen her gün hücremizin önüne yemek getirilip bırakılıyor” diyerek, devamla şunları da aktardı:
"O yemek saatlerce orda bekletiliyordu. Ciddi anlamda buraya bir heyetin gelmesi gerekiyor. Bu cezaevi yeni olmasından kaynaklı sorunlar var ama burada onun ötesinde sorunlar yaşanıyor. Hukuk tamamen yok sayılıyor. Örneğin havalandırmada volta attığın zaman top düştüğünde direk senin hakkında soruşturma açıyorlar. Kürtçe şarkı söylediğin için hakkında soruşturma açılıp 2 ila 3 aya varan telefon yasağı cezaları veriliyor. Koridorlarda yürürken askeri nizam dayatılıyor. Sağdan yürü, duvar dibinden yürü, tek sıra yürü gibi dayatmalar var. Gardiyanlar tarafından sözlü tahrik ve provokasyon yapılıyor. Sayım alımlarına gardiyanlar keyfi yaklaşıyor. Örneğin vardiya değişimi yapıldığı zaman gardiyan gelip ayakta sayım vereceksiniz diyebiliyor. Merkezi bir yönetim yok. Bütün gardiyanlar keyfine göre takılıyor.”