Alaattin Tuğluk: Artık yeter, kardeşim tahliye edilsin!

Demans hastası Kürt Siyasetçi Aysel Tuğluk’un derhal serbest bırakılmasını isteyen abisi Alaattin Tuğluk, Çevik Bir örneğini vererek çifte standart uygulayan ATK’ye, “Hukuken iki elim yakalarında” dedi.

Demans hastası Kürt Siyasetçi Aysel Tuğluk’un, zorla savunmasının alındığı Kobanê kumpas davasından tahliye edilmesine rağmen başka bir dosyadan hükümlü olduğu gerekçesiyle serbest bırakılmamasına tepkiler büyüyor. Tuğluk’un tahliye edilmesi için sosyal medyada kampanyalar başlatılırken, kardeşini Kandıra F Tipi Cezaevi’nde ziyaret eden abisi Alaattin Tuğluk, sistematik hale gelen bu adaletsizliğe “Artık yeter” diye isyan etti.

Kardeşinin sağlık açısından geldiği kritik aşamayı, “Refleksleri iyice yavaşladı” diye özetleyen Tuğluk, ANF’ye konuştu.

‘DURUMU HER SANİYE DAHA DA AĞIRLAŞIYOR’

Kardeşinin tedavisinin önünde artık hiçbir engel kalmaması gerektiğinin altını çizen Tuğluk, en son ziyaretine gittiğinde reflekslerinin iyice yavaşladığını, hareketlerindeki belirsizliklerin iyice gözle görülür hale geldiğini ve normal konuşamadığını anlattı. Cezaevinde tutulduğu her saniye durumunun daha da ağırlaştığına işaret eden Tuğluk, “Hani artık yeter denilir ya, bıraksınlar artık kardeşimi tedavi edelim. Zaten uzun süredir cezaevinde” diye konuştu.

‘SAĞLIK HAKKI HERKESE EŞİT UYGULANMALIDIR!’

Tuğluk, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK), 28 Şubat Davası'ndan hüküm giyen demans hastası eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir hakkında “Tek başına infazında sakınca vardır” raporu verirken, aynı hastalıkla boğuşan Tuğluk hakkında tam tersi yönde rapor vermesine de tepki gösterdi. Bu teşhisin konduğu hasta kim olursa olsun tedavi görmesinin şart olduğunu, o açıdan Çevik Bir’in hastalığı nedeniyle tahliye edilmesinin iyi bir şey olduğunu ifade eden Tuğluk, ancak aynı sürecin benzer durumdaki hastalar için de işletilmesi gerektiğini vurguladı.

Kardeşinin Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı tarafından verilen, “Ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremez” raporu olduğunu hatırlatan Tuğluk, şunları kaydetti: “Ne olursa olsun, kim ne yaparsa yapsın sağlık hakkı herkese eşit uygulanmalıdır. Aynı davranışı biz de görmek istiyoruz. Bu konuda çifte standart olmamalı. Aysel Tuğluk hakkında ATK’deki doktorların verdiği raporun gerçek ve kardeşimin sağlıklı olmasını elbette ben de isterdim, ama durumu öyle değil. Eğer bilinçli bir şekilde böyle bir rapor hazırladıysalar, ki söylenenlere göre çok acil karar vermişler, o zaman ömrüm boyunca hukuken iki elim yakalarında olacak.”

Kardeşinin tahliyesine engel olan dosya hakkındaki infazın ertelenmesi için avukatların girişimleri olduğunu aktaran Tuğluk, kardeşinin tedavi hakkının daha fazla engellenmemesini ve derhal tahliye edilmesini istedi.