Alman Anayasa Mahkemesi: Polisin ‘YPG baskını’ hukuksuz

Federal Anayasa Mahkemesi, Erdoğan’ın Berlin ziyaretini protesto için bürosunun penceresine YPG bayrağı asan ve daha sonra polisin baskınına maruz kalan Sol Parti Michel Brandt’ın başvurusunu haklı buldu.

2018 yılının Eylül ayında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin’deki temasları sırasında Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet’in Ankara rejimiyle işbirliğini kınamak ve Rojava ile dayanışma amacıyla Sol Parti’nin Federal Meclis üyesi Michel Brandt, Erdoğan’ın kaldığı otelin yakınlarında bulunan bürosunun 3 penceresine YPG bayrağı asmıştı.

Bir süre son polisler Brandt’a ve Sol Parti’nin Federal Meclis’teki yetkilerine haber vermeden büroyu basmış ve YPG bayraklarına el koymuştu. Bunun üzerine Sol Partili parlamenter Brandt, konuyu Karlsruhe’de bulunan Almanya’nın en yüksek yargı organı Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

‘POLİSİN BASKINI ANAYASAYA AYKIRI’

Polisin kendisine haber vermeden bürosuna girmesinin anayasaya aykırı olduğunu belirten Brandt’ın başvurusuna ilişkin Anayasa Mahkemesi bugün kararını açıkladı.

Mahkeme, polisin baskınla Anayasa’nın 38. Maddesinin ihlal ederek suç işlediğine kanaat getirdi. Söz konusu maddede sahibinin izni olmadan bir mekana girilemeyeceği belirtiliyor.

BRANDT: KARAR SEVİNDİRİCİ

Parlamenter Michel Brandt ,Anayasa Mahkemesi’nin kararını sevindirici bulduğunu söyledi. Polisin kendisinden izinsiz olarak bürosuna girmesini kişisel haklarına saldırı anlamına geldiğini belirten Brandt, “Umarım bundan sonra Federal Meclis polisi dahil bütün güvenlik birimleri benden izinsiz büroma ve evime giremez” dedi.

MECLİS BAŞKANI PARLAMENTERİNE SAHİP ÇIKMAMIŞTI

Almanya’da muhalefetin tepki gösterdiği baskının ardından Sol Parti Grubu, Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schäuble’ye başvurarak olay hakkında ne düşündüğünü sormuştu. İktidar partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’lu Schäuble ise polislere arka çıkarak “Bayrağı gören Erdoğan yanlılarının tahrike gelerek Federal Meclis’e saldırmasından korkulduğu için bayrak söküldü” diye konuşmuştu.