Alman emniyeti fişledi, Türk polisi tutukladı

Eylül ayından bu yana Türkiye’de cezaevinde olan Kürt sanatçı Ozan Canê’nin kızı Dilan Örs’ün tutuklanma nedeninin Alman emniyetinin Türk polisine aktardığı bir soruşturma dosyasından kaynaklandığı ortaya çıktı.

Almanya’daki güvenlik birimlerinin ülkede yaşayan Kürtler ve diğer muhaliflere yönelik fişlenme bilgilerini Türk polisiyle paylaştığı belgelendi. Türk devleti tarafından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarpıtılan annesi Ozan Canê’yi cezaevinde ziyaret etmek Türkiye’ye giden, ancak önce hakkında “yurt dışına çıkış” yasağı verilen ve ardından da tutuklanan Dilan Örs’e bilgileri Alman Emniyet Müdürlüğü’nün verdiği öğrenildi.

Avukatların ulaştığı Türkiye’deki yargılama dosyasında tutuklanma nedeni olarak Örs’ün 2012 yılında Almanya’nın Köln kentinde katıldığı bir sivil itaatsizlik eylemi gösteriliyor. Bir grup Kürt gencinin katıldığı eylem Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Rhein nehri üzerinde bulunan “Cologne 6” adlı yolcu gemisinde gerçekleşmişti. Sadece bildiri dağıtılan eylemde gençler ve o dönem Strasburg’da devam eden açlık grevine dikkat çekmek istemişlerdi.

ALMANYA’DA KAPANAN DOSYA TÜRKİYE’DE AÇILDI!

Bir süre gözaltına alınan Kürt gençleri daha sonra serbest bırakılmıştı. Yıllar sonra Alman polisinin eylemcilerden biri olan Dilan Örs’ün hakkındaki fişleme dosyasını Ankara’daki Alman Büyükelçiliği üzerinden Interpol’deki Türk polisleriyle paylaştığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Almanya’da Örs’ün kapanan soruşturma dosyasının yeniden Türkiye’de açıldığı belirtiliyor.

Alman vatandaşı olan Örs’ün annesi Kürt sanatçı Ozan Canê, 24 Haziran seçimlerinde HDP’ye destek vermek için Türkiye’ye gitmişti. HDP’nin Edirne’deki mitingi sırasında 23 Haziran 2018 günü gözaltına alınan Ozan Canê, DAİŞ’e karşı YPG/YPJ’nin verdiği mücadeleyi anlatan bir filmde oynadığı için suçlanmıştı. Erdoğan rejiminin rehinelerinden olan Ozan Canê’nin serbest bırakılması için Berlin yönetiminin girişimleri ise sonuçsuz kalmıştı.