Alman heyet: Türkiye'de 'modern sultanlık' kurulmak isteniyor!
Tutuklu bulunan HDP milletvekilleriyle dayanışmak için İstanbul'a gelen Almanya Sol Parti ve AP milletvekilleri, basın toplantısı düzenledi.
Tutuklu bulunan HDP milletvekilleriyle dayanışmak için İstanbul'a gelen Almanya Sol Parti ve AP milletvekilleri, basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Sol Parti Eş Başkanı Riexinger, HDP ile dayanışmaya devam edeceklerini, Türkiye'de 'modern sultanlık' kurulmak istendiğini belirtti. Referandum için Almanya'dan heyet gönderileceği de açıklandı.
Tutuklu HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ve milletvekilleriyle dayanışmak için İstanbul’a gelen Almanya Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger, Sol Partili Avrupa Parlamento Milletvekili Andrej Hunko ve Avrupa Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Martina Michels, HDP İstanbul İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca ve HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Ayşe Berktay'ın katıldığı toplantıda, referandum ve giderek artan baskılar masaya yatırıldı. Toplantıda ilk sözü alan Kerestecioğlu, tutuklu Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın gönderdiği mesajı okudu.
RİEXİNGER: GÖZ YUMMAYACAĞIZ!
Kerestecioğlu’nun ardından Almanya Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger söz aldı. Cezaevi ziyareti için yaptıkları resmi görüş başvurusuna ilk kez ret yanıtı aldıklarını aktaran Riexinger, buna rağmen HDP ile dayanışmaya devam edeceklerini ifade etti. Türkiye'de olan bitenlere göz yummayacaklarını vurgulayan Riexinger, Federal Almanya hükümetinin de bu konuda uygun bir tutum geliştirmesi için baskı uygulayacaklarını belirtti. Angela Merkel-Tayyip Erdoğan görüşmesinin Almanya’da büyük tepki ile karşılandığına dikkat çeken Riexinger, Merkel'in bu görüşme ile Erdoğan'a sessiz bir destek sunduğunu söyledi. Riexinger, "Bir NATO ülkesinde demokrasinin bu denli ayaklar altına alınması kabul edilemez” dedi.
'DİKTATÖRLÜK KURULMAK İSTENİYOR'
HDP’ye yönelik yeni gözaltı dalgasını, dün tutuklu HDP milletvekillerinin avukatlarıyla görüştüklerinde öğrendiklerini aktaran Riexinger, tutuklamalarla referandum öncesi bir alternatif sunabilecek muhalefetin engellenmek istendiğini kaydetti. “Bunun hukuk devleti, demokrasi ile bir alakası yok” diyen Riexinger, HDP milletvekillerinin hapiste olmasının kabul edilmez olduğuna işaret etti. Kamuda 100 binleri bulan hukuksuz ihraçlara da değinen Riexinger, bu işten çıkartmalarla bir korku iklimi yaratılarak, modern bir sultanlık elde edilmeye, bir diktatörlük kurulmaya çalışıldığını vurguladı.
'ERDOĞAN G20'YE DAVET EDİLMEMELİ'
Almanya hükümetinin Erdoğan ile yaptığı işbirliğinin arkasındaki tek amacın göçmen anlaşması olduğunu vurgulayan Riexinger, “Erdoğan, Alman Şansölyesini kendisine baskı uygulandığı takdirde sınırları açmakla tehdit ediyor. Nitekim de bu tehdit işe yaradı” diye konuştu. Sol partiler olarak göçmen anlaşmasını her zaman kirli bir anlaşma olarak adlandırdıklarını ifade eden Riexinger, "Bizce Avrupa Birliği kendi içerisinde başka yollar kullanarak sığınmacılara kucak açacak olanaklara sahiptir” dedi. Riexinger, parti olarak Erdoğan’ın G20 zirvesine davet edilmemesi konusunda baskı yapacaklarını söyledi.
Referanduma dair de konuşan Riexinger, "Referandumda ne sonuç çıkacağına şüphesiz Türkiye halkı karar verecektir. Ama demokrasi adına 'Hayır' çıkmasını istiyorum. Biz de referandum seçimlerinde Türkiye’ye heyet göndermeyi düşünüyoruz” dedi.
HUNKO: REFERANDUMA GÖZLEMCİ YOLLAYACAĞIZ
Sol Partili Avrupa Parlamento Milletvekili Andrej Hunko, HDP milletvekillerini ziyaret etmelerinin engellenmesine tepki gösterdi. “Yeni bir durum ile karşı karşıyayız" diyen Hunko, 2010 yılında Türkiye’de tutuklu bulunan milletvekillerini ziyaret edebilirken, bu kez yaptıkları başvurularının reddedildiğini kaydetti. Referanduma değinen Hunko, gözlemci yollayacaklarını aktardı. Bu tür önemli anayasa değişikliklerinin artıları ve eksilerini rahat bir iklimde tartışmanın gerektiğini söyleyen Hunko, "Ama maalesef bu iklim Türkiye'de yok. Biz Avrupa Konseyi olarak Ocak ayında referanduma ilişkin bir görüşme yaptık ve 16 Nisan'da gözlemci olarak 30 kişilik bir komisyon göndermeyi kararlaştırdık” dedi.
MİCHELS: HÜKÜMET MUHALEFETİ SUSTURMAK İSTİYOR
Avrupa Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Martina Michels ise “Bir Avrupa Parlamentosu milletvekili olarak ziyaret gerçekleştiremedim. Burada hükümetin yapmak istediği şey, muhalefetin sindirilmesi, susturulmasıdır” dedi. İfade özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlüklerin Türkiye'de baskı altında olduğunu vurgulayan Michels, “Vize serbestisini reddetmiş bulunuyoruz. Umuyorum, bu şekilde devam eder. AP’yi devre dışına bırakmak için başta Merkel ve diğer devlet başkanları ayrıca görüşmeler yapıyor” diye konuştu.
KERESTECİOĞLU: KARTOPU ETKİSİ...
Kerestecioğlu da şöyle dedi: “Tüm dünyada ifade ve düşünce özgürlüğünün serbest olmasını, sağın yükselmesi karşısında solun birlikte hareket etmesini olumlu görüyoruz. 'Hayır'ların tüm dünyada kartopu etkisi yaratmasını umuyoruz."