Alman medyası AKP’yle mülteci pazarlığından rahatsız
Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği’nin (AB) mülteci sorununun çözümü için AKP hükümetiyle yaptığı pazarlıklar Alman medyasında tepki çekmeye devam ediyor.
Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği’nin (AB) mülteci sorununun çözümü için AKP hükümetiyle yaptığı pazarlıklar Alman medyasında tepki çekmeye devam ediyor.
Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği’nin (AB) mülteci sorununun çözümü için AKP hükümetiyle yaptığı pazarlıklar Alman medyasında tepki çekmeye devam ediyor. Ulusal ve bölgesel bazı gazetelerdeki yorumlarda, Türkiye’nin ‘Suriye savaşından çıkar sağladığı’ görüşü öne çıkarken, AKP’yle işbirliği eleştiriliyor.
DİE WELT: SURİYE SAVAŞI TÜRKİYE İÇİN BİR ‘HEDİYE’
Önde gelen sağ tandanslı gazetelerden Die Welt’te yapılan yorumda, mülteci krizinde yaşananların Türkiye’nin ‘şanssız bir dış politikadan’ çıkmayı başarmasının örneği olarak gösterildi. Türkiye’nin mülteci krizi sayesinde BM’nin yanı sıra AB’den de para alma, AB müzakerelerini yeniden gündeme getirme ve Türk vatandaşları için vize serbestisi gibi avantajlara ulaştığının belirtildiği haberde, “Böyle devam ederse, Suriye’deki savaş Ankara için bir hediye olmuş olacak” yorumu yapıldı.
Önde gelen gazetelerden Tagesspiegel’deki yorumda ise, Yunanistan’dan sınırdışı edilecek her mülteciye karşı Türkiye’den bir mültecinin AB’ye alınması önerisinin yanlışlığına değinildi. Yorumda, bu fikrin “iyi bir his bırakmadığı” vurgulandı.
‘PARAYLA ÇÖZÜLECEK BİR SORUN DEĞİL’
Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Handelsblatt’daki yorumda da, mülteci sorununun milyar euroluk paralarla çözümünün yanlış olduğuna dikkat çekildi. Avrupa kıtasının ekonomik ‘çekiciliğinin’ uzun süre devam edeceğinin belirtildiği yorumda, mülteci sorununun ancak mültecilerin geldikleri ülkelere yapılacak siyasi veya mali yardımlarla çözüleceğinin altı çizildi.
Gazete haber-yorumunda, savaşların yaşandığı ülkelere barışın getirilmesi için çaba sarfedilmesi istenirken, istihdam, sağlık ve toplumsal özgürlüklerin geliştirilmesi yönündeki perspektiflerin önemine vurgu yapıldı.
İNSAN HAKLARI İHLALLERİ TÜRKİYE’YLE İŞBİRLİĞİNE ‘MORAL ENGEL’
Yüz binleri bulan tirajıyla ülkenin sayılı büyük bölgesel gazetelerinden olan Rhein-Zeitung’daki yorumda ise, Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları ihlallerinin AKP ile işbirliğine ‘moral engel’ olduğunun altı çizildi. Gazetenin yorumunda, Avrupa’nın mülteci sorununun çözümüne Türkiye’yi dahil etmesiyle ‘kendi kendisini inkar ettiği’ gerçeğine atıfta bulunuldu.
Ankara’nın mülteci krizini fırsata çevirerek, AB’yi ‘yanına çektiğini zannetmemesi’ gerektiği belirtilen yorumda, AKP ve Erdoğan’ın Türkiye’yi ‘liberal ekonomi ve islami motifli diktatörlükle’ yönetmeye devam etmesinin AB üyeliğine engel olduğu vurgulandı.
‘ERDOĞAN MÜLTECİ KRİZİNİ AB’YE YAKINLAŞMAK İÇİN KULLANIYOR’
Güney Almanya’nın önde gelen bölgesel gazetelerinden Reutlinger General-Anzeiger’daki yorumda ise, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mülteci krizini AB’yle yakınlaşmak için kullandığına dikkat çekildi. Birçok AB ülkesinin Türkiye’den mülteci almaya yanaşmadığını hatırlatan gazete, mülteci pazarlığında Türkiye’ye verilen politik tavizlerin ‘ağır’ olduğuna vurgu yaptı. Gazete, tüm bunların Türkiye’de muhalif medyaya yönelik baskıların doruğa çıktığı bir dönemde olduğu da kaydedildi.