Almanya’daki 200 ilticacının dosyası Türkiye’nin eline mi geçti?

Almanya’da sığınma başvurusunda bulunanların durumunu araştırmakla görevlendirdiği ancak gözaltına alınan avukatın elinde bulunan 200 dosyanın Türk devletinin eline geçmesinden endişe ediliyor.

Geçtiğimiz hafta Ankara’da bulunan Almanya Büyükelçiliği’nin işlerini yürüten avukatlarından birinin Eylül ayından bu yana Türkiye’de tutuklandığı ortaya çıkmıştı. Türk yargı birimlerinin “casusluk” suçlaması yürüttüğü Yılmaz S. isimli avukata büyükelçilik tarafından Almanya’da iltica eden Türkiye vatandaşlarına ilişkin bilgilere ulaşma görevi verilmişti.

Söz konusu avukat Almanya’ya sığınan siyasi mültecilerin gerçekten Türkiye’de haklarında bir tutuklama kararı veya takibin olup olmadığını araştırdığı ve elde ettiği bilgileri Ankara’daki Alman Büyükelçiliği’ne iletiyordu. Büyükelçilik ise bu bilgileri Alman Dışişleri Bakanlığı üzerinden Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF)’a aktarıyor ve böylelikle sığınma başvuruları kararı bağlanıyordu.

200 İSMİN DOSYASINI ARAŞTIRIYORDU

Avukat Yılmaz S. gözaltına alındığı sırada ise 200 ilticacının Türkiye’deki dosyalarını araştırıyordu. Bundan dolayı da Berlin yönetimi ile Erdoğan iktidarı arasında yeni bir krize yol açan gözaltı olayının ardından 200 ilticacıya ait bilgilerin Türk devletinin eline geçmesinden endişe ediliyor. Almanya’nın yasaları göç edilen ülkeye mültecilere ilişkin bilgilerin hiçbir şekilde verilmeyeceğinin garantisini veriyor.

Tutuklanan avukatın durumu Japonya'daki G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında görüşen Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın gündemine de geldi. Görüşmenin ardından Maas şöyle konuştu: “Çavuşoğlu’na avukatın tutuklanma nedenini anlamadık. O ise konunun yargı makamlarını ilgilendirdiğini söyledi.”

TÜRKİYE’DEN SIĞINANLARIN SAYISI ARTIYOR

Almanya’da sığınma talebi bulunan Kürtlerin sayısı düşerken, Türklerinki ise artıyor. Türk kökenli ilticacıların sayısı Kürtleri geride bıraktığı 2018’de Geçen yıl 5 bin 776 Türk Almanya'ya iltica başvurusu yaparken, Kürtlerin sayısı 4 bin 67’de kaldı. Bu değişimdeki kırılma şüphesiz 15 Temmuz 2016’da Erdoğan iktidarına karşı gerçekleşen darbe girişimi.

15 Temmuz’un ardından hem Gülen Cemaati üyeleri hem Erdoğan’ın ilan ettiği OHAL ve KHK’larla görevden alınmalar yüzünden çok sayıda Türk Almanya’ya sığındı. Son yıllarda Kürt ilticacıların sayısındaki artış en fazla 2016’da görülmüştü. O dönem 4 bin 383 Kürt ve bin 197 Türk sığınmacı gelmişti. Bu yılın birinci yarısında ise sığınma isteyen Kürtlerden yüzde 5,9’unun başvurusu kabul edilirken, bu rakam Türkler arasında yüzde 80’nin üzerine çıktı.