Almanya'daki oy torbaları neden yırtıktı?
Almanya'da, HDP'lilerin en çok oy kullandığı gün AKP'lilerin sandıklarda hile yaptığı belirtildi.
Almanya'da, HDP'lilerin en çok oy kullandığı gün AKP'lilerin sandıklarda hile yaptığı belirtildi.
Almanya'da Türkiye'deki referandum için 27 Mart'ta başlayan oy verme işlemi 9 Nisan'da sona ermişti. Oyların Türkiye'ye uçakla gönderilmesi sürecine ilişkin HDP'den Ömer Koyuncuer ve Ruken Karakoç, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına, oyların Frankfurt'tan Köln'e taşınmasında gözlemci olmak için başvurmuştu.
Konuya ilişkin HDP'li yetkililerce yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:
"HDP'yi temsilen Ömer Koyuncuer Ve Sinan Gültekin isminde iki kişi gözlemci sıfatıyla konsolosluğa gittik. Konsoloslukta önce kullanılmayan malzeme (zarflar, oy pusulaları) araca yüklendi. Ardından kullanılan oyların saklandığı odanın kapıları açıldı. HDP'nin imzaya yetkili temsilcisi Ömer Koyuncuer tek tek torbaları sayarak ve mühür bölümlerinin fotoğrafını çekerek kayıt altına aldı. AKP Temsilcisi de aynı şekilde davrandı, o da görüntü almaya başladı. Biz son çuvalın görüntüsünü almak isterken AKP'li temsilci engel olmaya çalıştı, 'senin bu odaya girmen yasak' dedi. 'Bu çuval 3-5 santim yırtılmış, sen şimdi bunu basına verir, olayı büyütürsün' dedi. Ben de bunun 3-5 santimlik değil, en az 12 santimlik bir yırtık olduğunu söyledim. Görüntü açımı engelleyerek eliye yırtık bölümü ters katladı.
Bu arada konsolosluk görevlisi, aynı zamanda komisyon üyesi olan Sevinç Hanım, 'ben zımba getireyim, yırtık bölümü zımbalayalım' dedi. Olaya itiraz edip başkonsolosluğu çağırmalarını istedim. Başkonsolos aynı zamanda İlçe Seçim Kurulu Başkanı. Başkonsolos geşdi, 'hepiniz buradasınız, kararınız nedir' diye sordu. Ben de karar ne olursa olsun ısrarla torbanın içini görmek istediğimi dile getirdim. Bunun üzerine komisyon, 'zımbalı haliyle bu torbayı gönderirsek yoğun tartışmalara yol açar; yeni bir boş torba getirin' dedi ve yeni torba getirildi."
'SEÇMENİMİZİN EN ÇOK OY KULLANDIĞI GÜNDÜ...'
HDP'liler, söz konusu torbada 2 Nisan'da kullanılan oyların olduğuna dikkati çekerek, "Bizim seçmenimizin en çok oy kullandığı gündü. Tam 6931 kişi o gün oy kullanmıştı. Bizim o gün müşaitlerimizin tespitine göre bu oyların yaklaşık yüzde 70'i 'Hayır'dır" dedi.