Almanya meclisinden Merkel'e:'Güvenli bölge' değil, işgal bölgesi

Alman meclisi tarafından Başbakan Merkel için hazırlanan raporda Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'de işgal ettiği bölgeler, "işgal bölgeleri" olarak tanımlandı. Alman muhalefeti de Merkel'in Türk devletinin planlarına desteğine tepki gösteriyor.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'de "güvenli bölge" adı altında işgal ettiği yerlere ilişkin bir rapor hazırlayan Almanya meclisi, söz konusu bölgeyi "işgal bölgesi" olarak tanımladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ziyaretinde Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'de işgal ettiği bölgeler için Almanya'nın destek olabileceğini söylemişti.

'GÜVENLİ BÖLGE' DEĞİL, İŞGAL BÖLGESİ

Türk devletinin gündeme getirdiği "güvenli bölge" tanımlamasına destek arayışları üzerine hazırlanan raporda, söz konusu bölgeler "işgal bölgeleri" olarak tanımlandı.

Deutche Welle'nin haberine göre, milletvekillerinin talebi üzerine Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi uzmanları tarafından hazırlanan raporda Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde asker bulundurduğu bölgeler, “işgal bölgeleri” olarak tanımlandı

Türk devletinin "Suriyeli sığınmacıları bu bölgelere yerleştirme planının uluslararası hukuka uygun olup olmadığı"nın sorgulandığı raporda, şu tespitlere dikkat çekildi: “Türkiye’nin işgali altındaki bölgelerdeki güvenlik durumu hakkındaki haberler, bölgeye gönderilecekler için somut hayati tehlikenin mevcudiyetinin dışlanamaz olduğu yönünde.”

CENEVRE 'YASAK' DİYOR

Raporda, Harp Zamanında Sivillerin Korunmasına İlişkin Cenevre Sözleşmesi’nin 49’uncu maddesine atıf yapılarak, “İşgal hukuku bakımından, kişilerin, başka bir yere ferdi veya kitle halinde nakli yasak” denildi.

Sözleşmenin işgal altındaki bölgede bulunan sivillerin yerinden edilmesi ve işgalci ülkenin kendi vatandaşlarını bu bölgeye nakletmesini yasakladığına vurgu yapılırken, bugüne kadar Türkiye’nin planı bağlamında olduğu gibi, “işgal edilen ülkenin vatandaşlarının, işgal edilen ülkenin topraklarına gönderilmesi” gibi bir durumun hiç gündeme gelmediği, bir emsali olmadığı belirtildi.

DEMOGRAFİK DEĞİŞİM HEDEFİ

Bununla birlikte uzmanlar raporda, hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin hem de Adalet Divanı’nın, işgal edilen bölgede “demografik yapıyı değiştirmeyi hedefleyen” önlemleri uluslararası hukuka aykırı bulduğunu hatırlattı.

Merkel, İstanbul ziyareti sırasında Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki “güvenli bölge” planları için koşullu destek açıklamıştı.

Merkel, bu konuda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile görüşmelerin sürdüğünü söyleyerek, “Şayet UNCHR belirli bir grup sığınmacının, belki yine o bölgeden Türkiye’ye kaçmış olanların geri gönderilmesinin mümkün olabileceğini söylerse, o vakit bunu UNHCR ile birlikte destekleriz” demişti.

ALMANYA MUHALEFETİ İŞGALE DESTEĞE TEPKİLİ

Almanya’da muhalefet partileri Türkiye’nin güvenli bölge planlarına karşı çıkıyor, buna destek verilmemesi için Merkel hükümeti üzerindeki baskıyı da artırıyor.

Sol Parti Federal Milletvekili Helin Evrim Sommer, Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi’nin bilirkişi raporu hakkındaki açıklamasında, “Rapor, Erdoğan rejiminin Türkiye'ye sığınan Suriyelileri kuzeydoğu Suriye'ye taşıma planlarının, insan hakları, mülteci hakları ve işgal hukuku alanlarında, uluslararası kabul görmüş yasal normları ihlal ettiğini tescilliyor” görüşünü dile getirdi.

Merkel hükümetine Türkiye’nin planlarına destek vermeme uyarısı yapan Sommer, “Aksi takdirde Alman hükümeti, Türkiye’nin savaş suçu teşkil eden Kürt nüfusunun yerinden etme politikalarına yardım ve yataklıktan suçlu konumuna düşecektir” iddiasında bulundu.