Almanya'nın Halepçe sınavı!

Almanya'nın Halepçe sınavı!

Gözler, bugün 16 Mart 1988'de Saddam rejiminin kimyasal silahlarla Halepçe kentinde 5 bin Kürt sivilin katledilmesinin 25. yıldönümü nedeniyle Alman Federal Meclisi'nde yapılacak özel oturumda. Saddam'a en fazla kimyasal gaz satan ülkelerin başında gelen Almanya'nın nasıl bir sınav vereceği merak konusu.

17 Mart 2011'de Irak meclisi, 5 Aralık 2012'de İsveç parlamentosu, 28 Şubat 2013'te ise İngiliz parlamentosu Halepçe ile onbinlerce Kürdün katledildiği Anfal operasyonunu soykırım günü olarak kabul ettiler. Uluslararası gözlemcilerin raporlarına göre Saddam'a satılan gazların yüzde 52'si Almanya yapımıydı. Ancak 1990'lı yılların başında birkaç Alman silah tüccarına karşı yapılan yargılamalar dışında Almanya, Halepçe katliamı ve mağdurlarına duyarsız kaldı.

Katliamın 25. yıldönümünde ise Alman muhalefet partilerinin öncülüğünde Federal Meclis'te bugün Halepçe için özel bir oturum yapılacak. Bugün saat 19.00 sularında gerçekleşecek oturum için üç ayrı başvuru tartışılacak. Güney Kürdistan parlamentosundan bir heyetin de izleyeceği oturumda hükümet partileri CDU/CSU ve FDP birlikte, Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ve Yeşiller birlikte, Sol Parti ise tek başına ayrı bir başvuruda bulundu.

'ALMANYA TAZMİNAT ÖDEMELİ'

Hükümetinin partilerinin başvurusunda Halepçe mağdurlarıyla sadece dayanışma dilekleri yer alırken, SPD ve Yeşiller, Halepçe için 'İnsanlık suçu' ifadesini kullanıyor ve mağdurlara yardım yapılması gerektiğini belirtiyor. Sol Parti ise her iki başvurunun aksine 16 Mart'ın uluslararası soykırım günü olmasını, Almanya'nın mağdurlara tazminat ödemesi ve silah tüccarlarının yeniden yargılamasını istiyor.

Sol Parti Grup Başkanı Dr. Gregor Gysi'nin imzasıyla verilen başvuru Almanya'nın katliamdaki rolünü kabul etmesi açısından önemli. Ancak 76 parlamenteri bulunan Sol Parti'nin talebinin çoğunluğun oyunu alması zor. Oturum ve oylama öncesi ANF'ye bilgi veren Sol Parti kaynakları kendi başvuruları dışında yeterli ve eksik olmamasına rağmen Almanya'nın vereceği mesaj açısından diğer iki başvuruya da 'evet' oyunu kullanacaklarını bildirdi.

'SOYKIRIM DERSEK PARA ÖDEYECEĞİZ'

Bugünkü oturum öncesi Tagesspiegel gazetesine konuşan SPD'li parlamenter Uta Zapf ise, Almanya'nın parasal yardım yapmak zorunda kalacağı için Halepçe'yi 'soykırım' olarak tanımlamayacağını ve sadece insani projelere destek verebileceğini söyledi. Hükümet partileri CDU/CSU'nun dış politika sözcüsü Philipp Missfelder ise Halepçe'ye yardımların ancak Dışişleri Bakanlığı'nın ihtiyaç görmesi halinde yapılabileceğini belirtti.