Almanya’ya dönen DAİŞ üyesi yargılanıyor

Almanya’ya dönen DAİŞ üyesi yargılanıyor

DAİŞ çetelerine katıldıktan sonra pişman olarak Almanya’ya geri dönen bir gencin yargılaması devam ediyor. Kreşnik B. adlı Kosova asıllı genç, DAİŞ’e katıldığını ve çetelerin diğer örgütlerle savaşından sonra ayrılmaya karar verdiğini söyledi.

Frankfurt’taki Eyalet Yüksek Mahkemesi (OLG)‘deki davada, Kreşnik B’nin yazılı ifadesi avukatı Mutlu Günal tarafından mahkeme heyetine okundu. Buna göre, Kosova asıllı genç, 2013 yılı yazında Suriye’ye giderek DAİŞ çetelerine bağlılık yemini etti. Suriye rejimi ve lideri Beşar Esad’a karşı savaşmak üzere DAİŞ’e katıldığını savunan genç, burada katıldığı 3 ayrı çatışmada geri cephede yer aldığını iddia etti.

Eski çete üyesi, DAİŞ’in diğer muhalif örgütlerle çatışmasının kendisinde soru işaretlerini uyandırdığını kaydetti. Kreşnik B, yazılı ifadesinde “Neden kendi aralarında savaştıklarını anlayamadım. Bu andan itibaren eve dönmek istedim” dedi.

Halen yargılaması devam eden Kreşnik B, geçtiğimiz Aralık ayında Almanya’ya dönmüş ve Frankfurt Havaalanı’nda gözaltına alınmıştı. Kosovalı genç hakkında, ‘yabancı bir terör örgütüne üye olmak’ suçundan dava açılmıştı. Bu ayın sonunda sözlü savunmasını yapacak olan Kreşnik B’ye mahkeme tarafından suçunu itiraf etmesi halinde 3 yıl 3 ay ila 4 yıl 3 ay hapis cezası önerisi yapılmıştı.

Alman güvenlik makamlarına göre, DAİŞ’e katılmak ve ya destek vermek amacıyla Suriye’ye gidenlerin sayısı 450 civarında. Bu kişilerden 150’sinin Almanya’ya döndüğü tahmin ediliyor.