Alternatif Nobel Ödülü Cumhuriyet gazetesi ve ‘Beyaz Kasklılar’a verildi

2016 yılı Right Livelihood Ödülünün Suriye’den “Beyaz Kasklılar” adlı örgüt, Mısır’dan Nazra adlı feminist kuruluşa, Rusya’dan insan hakları savunucusu Svetlane Gannuskina ve Türkiye’den Cumhuriyet gazetesine verildi.

Right Livelihood Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Olle von Uexull, İsveç Dışişleri Bakanlığı Basın Odası’nda düzenlediği basın toplantısında 2016 yılı Right Livelihood Ödülünün Suriye’den “Beyaz Kasklılar” adlı örgüt, Mısır’dan Nazra adlı feminist kuruluşa, Rusya’dan insan hakları savunucusu Svetlane Gannuskina ve Türkiye’den Cumhuriyet gazetesine verildiğini açıkladı.

Right Livelihood Vakfı tarafından yapılan yazılı açıklamada “Beyaz Kasklılar” olarak adlandırılan Syria Civil Defence’in 2013 yılından bu yana hiç bir ayrım yapmadan inanç ve siyaset ayrımı yapmaksızın insanlara yardım ettiğini ve savaşın yol açtığı yıkıntıların altında kalan 60 bin civarında insanın yaşamını kurtardığı belirtiliyor.

Nazra adlı feminist örgütün kurucusu Mozn Hassan’ın ülkedeki insan hakları ihlallerini belgelediği, 2001 yılında Mısır devrimi sırasında kadınlara yönelik cinsel şiddetin durdurulması için yapılan çalışmaları koordine ettiği, şiddetten zarar görenlere ilaç, psikolojik ve hukuki yardım yaptığı ifade ediliyor.

Rusya’nın önde gelen insan hakları savucuları arasında yer alan Svetlana Gannuskina’nın da, kurduğu komite aracılığıyla Rusya’ya gelen 50 bin civarındaki göçmen ve sığınmacıya bedava hukuk yardımı, insancıl yardım yaptığı ve eğitimlerine katkıda bulunduğu dile getiriliyor.

1924 yılında yayın hayatına başlayan Cumhuriyet gazetesinin tüm engellere karşın basın özgürlüğünün inançlı bir savunucusu olduğu, gazete çalışanlarının cinayet girişimi ve cezaevine girme riskiyle karşı karşıya kalmalarına rağmen insan hakları, çevre sorunları, eşitlik ve layikliği savunmaya devam ettikleri dile getiriliyor.

Olle von Uexull, basın toplantısında ağır ifade ve basın özgürlüğü ihlalerinin yaşandığı Türkiye’de Cumhuriyet’in büyük riskleri göze alarak basın ve ifade özgürlüğünü savunduğunu belirttikten sonra, “Right Livelihood Ödülü, Cumhuriyet’in Türkiye’de ve tüm dünyada basın özgürlüğüne sunduğu katkıyı alkışlarken, araştırmacı gazeteciliğe verdiği önemin de altını çizmektedir” dedi.

Bu yıl 50 ülkeden 125 kişi ve kuruluş Doğru Yaşam Ödülü’ne aday gösterilmişti.

Alternatif Nobel Ödülleri olarak da adlandırılan Doğru Yaşam Ödülü, insan hakları, ifade özgürlüğü ve çevrenin korunması için mücadele eden kişi veya örgütlere veriliyor. 3 milyon kron tutarındaki ödül dört kişi ve kuruluş arasında paylaştırılıyor.

Ödül, bu yılın sonlarında İsveç Parlamentosu’nda düzenlenecek bir törenle sahiplerine verilecek. 

...