Amed Barosu'ndan Sur'daki işgal planına karşı dava

Amed Barosu, AKP'nin Sur'daki işgal planına karşı Danıştay'a dava açtı. Baro Başkanı Yardımcısı Özmen, 'askeri-güvenlikçi imar çalışması' dediği söz konusu planla, mülkiyet hakkının ihlal edileceğini, demokrafik yapının değiştirileceğini belirtti.

Amed Barosu, Sur ilçesine yönelik işgal niteliğindeki 'kamulaştırma' kararına ilişkin Baro Adli Yardım binasında basın toplantısı düzenledi. 

Baro yetkilileri, Sur'da Bakanlar Kurulu'nun 'kamulaştırma' adı altına ilçede birçok yere el koymasına karşı, yürütmenin durdurulması ve iptali için için Danıştay Başkanlığı nezdinde dava açtıklarını bildirdi.

Baro Başkanı Yardımcısı Ahmet Özmen, Sur'da kamulaştırılmasına karar verilen parsel sayısının 6 bin 642 olup, kamulaştırmaya tabi tutulan mahallelerde yaşayan nüfusun ise 50 bin civarında olduğunu söyledi.

'MÜLKİYET HAKKI İHLAL EDİLECEK, DEMOKRAFİK YAPI DEĞİŞTİRİLECEK'

Özmen, "Mülkiyet hakkını koruma altına alan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'na ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne açıkça aykırıdır. Herhangi bir makul sebep ve gerekçeye yer verilmeksizin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın istemi üzerine alındığı anlaşılan bu kararın Anayasal düzen içerisinde kabul edilebilir bir tarafı bulunmamaktadır" diye konuştu.

Özmen, yüz binlerce insanın yaşadığı Sur ilçesinin tamamına yönelik alınan bu karar ile halkın mülkiyet hakkının ihlal edileceğine, semtin demografik yapısı değiştirileceğine işaret etti. Özmen, "Bir kentin bütün tarihi dokusuna sahip ilçesinde, bu denli önemli değişimlere sebebiyet verecek kararın alınma sürecine kentin yerel yönetimlerinin, meslek ve sivil toplum örgütlerinin dâhil edilmemiş olması, yurttaşların taleplerinin görmezden gelinerek diğer birçok konuda olduğu gibi merkeziyetçi bir refleksle karar alınmış olmasının kabulü mümkün değildir" diye kaydetti.

'ASKERİ-GÜVENLİKÇİ İMAR'

Özmen, Sur'da yapılmak istenen ve yapılanın, kent ve toplum yararına bir ihya çalışması olmadığını, 'askeri-güvenlikçi imar' çalışması olduğunu belirtti.

Tahir Elçi'nin Sur'daki tarihi ve kültürel eserler ile ilgili koruma duyarlılığı yaratmak üzere yaptığı bir basın açıklaması esnasında katledildiğini hatırlatan Özmen, "Diyarbakır Barosu olarak sizlerin şahitliğinde Baro başkanımızın sahip olduğu duyarlılığı sürdürerek kentimizin tarihi, kültürel yapıları ile sosyal dokusuna yönelik her türlü tehdidin karşısında olacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

'GÜVENLİKÇİ YÖNTEMLERDEN UZAKLAŞIN'

Baro Başkanı Yardımcısı Ahmet Özmen, şunları da dile getirdi: "Sur ilçemizde olduğu gibi ortaya çıkan ağır tahribatların giderimi noktasında benzer güvenlikçi çözüm yöntemlerinden uzak durulması gerekiyor. Sorunların giderilmesi için yurttaşların, yerel yönetimlerin, meslek ve sivil toplum örgütlerinin müdahilliğinin sağlanmasını bir hukuk örgütü olarak talep ediyoruz."