Amed’de 3. Yapı Denetimi Sempozyumu başladı

Amed’de 3. Yapı Denetimi Sempozyumu başladı

İnşaat Mühendisleri Odası’nın Amed'de düzenlediği 3. Yapı Denetimi Sempozyumu başladı. İMO Amed Şube Başkanı Turan Kapan, yıllarca eğri cetvelle doğru çizginin çizilmeye çalışıldığını belirtirken, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç ise, bütün dünyada olduğu gibi yapı denetiminin bir kamu hizmeti olduğunu söyledi. Amed Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, yapı denetimlerinin tamamının TMMOB'a bağlanmasını istedi. 
 
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Amed ve Ankara şubelerinin, düzenlediği 3. Yapı Denetimi Sempozyumu, Amed Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda başladı. Sempozyuma, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç ve yönetim kurulu üyeleri, İMO Amed ve Ankara şubeleri yönetim kurulu üyeleri, BDP Amed Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Kayıhan, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Temel ile çok sayıda akademisyen, bilim insanı ve inşaat mühendisi katıldı. Sempozyum açılış konuşmalarıyla başladı. 

Yapı denetimi öneminin ülkede maalesef her depremden sonra yaşanan can ve mal kayıplarından sonra anlaşıldığına dikkat çeken İMO Diyar Şube Başkanı Turan Kapan, “Can ve mal kaybına yol açan bu acı tablo; yıllarca yerelden merkezi hükümete, merkezi hükümetten yerele kadar yapı denetim sürecinde etkili ve yetkili olan kurumların üzerlerine düşen sorumluluğu, bizce kamu hizmetini yerine getirmemesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır dedi. 

İMO Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş, yapı denetim sistemini oluşturan asli unsurların mühendis ve mimarlar olduğundan hiç şüphelerinin olmadığını kaydederek, TMMOB ve bağlı odaların yetkilerinin daraltılmasının sağlıklı bir yapı denetimi sisteminin kurulması üzerinde geliştirilen çalışmalarla çeliştiğini ifade etti. 

Ülkenin asli sorunları arasında kaçak ve sağlıksız yapılaşma ve çarpıp kentleşmenin doğurduğu sonuçların yer aldığını ifade eden  İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, bütün dünyada olduğu gibi yapı denetiminin bir kamu hizmeti olduğunu söyledi. Yüzgeç, “Bu kamu hizmetinin illa bir kamu kuruluşu veya kamu görevlileri aracılığı ile yapılması gerekmeyebilir. Fakat bu hizmet asla ve asla piyasa dengelerine, vahşi rekabetçi serbest piyasa koşullarına terk edilemez. Bizdeki yapı denetimi sisteminin temel sorunu budur. Bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Denetimi Kanunu’na yönelik değişiklik taslakları bu sorunu gidermekten ziyade derinleştirmeye sebep olacaktır” diye konuştu. 

BAYDEMİR: SOSYAL PROJELER BAŞLATTIK

Amed Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 30 yıllık çatışma ortamından kaynaklı çok ciddi bir kentsel yaralar sözkonusu olduğuna işaret ederek, “Son 10 yıllık zaman dilimi içerisinde bilimsel, uzmansal ve katılımcı bir perspektifle kentin 30 yıllık gelişim aksı planlandı. Ulaşım Master Planı ile İmar Master Planı eşzamanlı başlatılarak başarıyla tamamlandı. Önümüzdeki 2030 yılına kadar Diyarbakır'ın nüfusu geçireceği bütün evrelerin ihtiyacını karşılayabilecek planlanmış arazi stokumuz var. Bütün kamusal alanların eksiksiz elde edildiği bir planımız var. Bunun yanı sıra Suriçi Koruma Planımız var. Peki bu sorunlar bu minvalde çözüldü mü? Elbette hayır. Öte yandan geçmişin yaralarını, handikapını ortadan kaldırmak ve bunu yaparken de konut temel bir insan hakkıdır perspektifiyle yaklaşmak gerekir. Zira yapı kimin için yapılır? Kimin için inşa edilir. 100 katlı yapılar kimin için yapılır? Benusen Mahallesi’nde oturan hemşehrimin, her şeyden önce sağlıklı, ıslak zemini olan, depreme dayanıklı konuta ihtiyacı var. Sosyal devlet olmanın, sosyal belediye olmanın gereği bu ülkede yaşayan herkese konuta erişme hakkının verilmesidir” şeklinde konuştu. Sempozyum açılışında BDP Milletvekili Altan Tan da bir konuşma yaptı. 
Sempozyumda Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Karaesmen ile Yüksek İnşaat Mühendisi Altok Kurşun, yapı denetimi konusunda sunum yaptı. Sempozyum panel ve oturumlarla devam ediyor.