Amed’de basın açıklaması: Mızraklı’yı serbest bırakın!

Amed’de bir araya gelen sanatçı, yazar, akademisyen, insan hakları savunucuları ve meslek örgütleri temsilcileri, görevi gasp edilerek tutsak edilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Meslek örgütleri, insan hakları savunucuları, akademisyen, aydın, yazar ve sanatçılar, Ames Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı için bir araya geldi.

Meslek örgütleri Ankara rejimi tarafından görevi gasp edilerek, bir itirafçının verdiği ifadeyle tutuklanan Mızraklı’nın serbest bırakılmasını talep ettiler.

Basın açıklaması, Amed Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası (DTO), Türkiye İnsanları Vakfı (TİHV) Amed Temsilciliği, Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Amed İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapıldı.

Açıklama Mızraklı’nın Pazartesi görülecek ilk duruşması öncesine denk geldi. Amed Barosu Adli Yardım binasında düzenlenen basın toplantısında ortak açıklamayı DTO Başkanı Mehmet Şerif Demir okudu.

Mızraklı’nın serbest bırakılarak görevine iade edilmesi çağrısını yapan Demir, “Yaşamı boyunca mesleki faaliyetlerin yanında, sağlık için barışçıl demokratik bir ortamın olmazsa olmaz olduğu bilinciyle barış, demokrasi ve insan hakları mücadelesi yürüten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi seçilmiş Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı’nın serbest bırakılması, serbest kaldıktan sonra da hekim duyarlılığı ile yerine getireceğinden kuşku duymadığımız Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlığı görevine iadesinin sağlanmasını ülkemiz demokrasisi ve adaleti için yaşamsal değerde buluyoruz” dedi.

İkinci açıklama aydın, yazar, akademisyen, sanatçı ve insan hakları savunucularından oluşan “Düşünce suçuna karşı girişim”den geldi.

Girim temsilcilerinden Baskın Oran, akademisyen, siyasetçi, yazar, sanatçı ve insan hakları aktivistinin olduğu 70 kişinin altına imza attığı “Dr. Adnan Selçuk Mızraklı derhal serbest bırakılmalıdır” başlıklı basın metnini okudu. Atama ve kayyımlar için “hukuk dışı siyasal tasfiye operasyonu” diyen Oran, “Her şeyden önce seçme ve seçilme hakkını hedef alan, Anayasal suç niteliği taşıyan siyasal bir darbe türüdür” dedi.

Oran, “Darbeyle gelen kayyımı 31 Mart’ta seçimle gönderen Başkan Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’nın da tutuklanarak yerine yine iktidarın idari-siyasi bir memurunun atanması darbede ısrarı gösteren Anayasal suçlardır” diye ekledi.

Mızraklı’nın tutuklanma koşullarına dikkat çeken Oran, şunları belirtti: “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı için hazırlanan soruşturma, talimatla başlatılmış bu operasyonların başında gelmektedir. 2016’ta tutuklanan ve üç yıl önce pişmanlık yasasından yararlanan H.B.A. adlı itirafçıya, seçime 11 gün kala, içeriğinin sahte olduğu kısa sürede kanıtlanan ‘teşhis tutanağı’ imzalatılmıştır. Oysa adı geçen itirafçı itiraflarını iki yıl önce tamamlamış ve tutuklanmıştır. Bu itiraflarda Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’nın adı dahi geçmemektir. İki yıldır cezaevinde yatmakta olan bu itirafçı, itiraflarında yer almayan bir olayı nasıl olmuş da iki yıl sonra ve seçime 11 gün kala birdenbire hatırlayıvermiştir? İddianamedeki suçlamalar hiçbir kanıta dayanmamaktadır.”

“Kayyım darbesinin hedeflerinden biri de yerel yönetimlerin ekonomik kaynaklarıdır” diyen Oran, AKP iktidarının yolsuzluklarını hatırlattı.

“Farkındayız ve susmayacağız. Seçilenler görevlerine iade edilinceye kadar kayyımlara ve tutuklamalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” denilen açıklamada imzası olanlar şöyle:

“Abdullah Demirbaş, Adil Okay, Ahmet Dindar, Akın Birdal, Ali Bilge, Attila Tuygan, Aydın Engin, Aynur Özuğurlu, Ayşe Erzan, Ayşe Hür, Ayşe Öncü, Ayşe Sevin Kırıkoğlu, Ayşegül Devecioğlu, Bahadır Altan, Baskın Oran, Cengiz Arin, Doğan Özgüden, Emine Uşaklıgil, Ercan Kanar, Erdoğan Aydın, Esra Koç, Esra Mungan, Eşber Yağmurdereli, Fatma Gök, Ferhat Tunç, Fikret Başkaya, Gençay Gürsoy, Gönül Dinçer, Gürhan Ertür, Güven Bakırezer, Hacer Ansal,, Harun Acar, Hüsnü Öndül, İnci Tuğsavul, İsmail Beşikçi, İsmail Cem Özkan, Kadir Cangızbay, Kazım Bayraktar, Kuvvet Lordoğlu, Levent Tüzel, Mehveş Evin, MebuseTekay, Meryem Koray, Mustafa Peköz, Nazar Büyüm, Nesrin Nas, Nesteren Davutoğlu, Nevzat Onaran, Nilay Etiler, Nurten Ertuğrul, Onur Hamzaoğlu, Orhan Alkaya, Orhan Silier, Oya Baydar, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Özlem Özkan, Ragıp Zarakolu, Ramazan Gezgin, Recep Maraşlı, Rıza Türmen, Sait Çetinoğlu, Selçuk Erez, Semra Somersan, Şanar Yurdatapan, Tuna Altınel, Ümit Biçer, ViktoryaÇiprut, Yasemin Bektaş, Yücel Demirer, Veli Deniz, Zehra Arat”

Açıklamanın ardından Doğan Özgüden, Ragıp Zarakolu, Can Dündar, Taner Akçam, Engin Erkiner (Avrupa Sürgünler Meclisi), Recep Maraşlı, Aydın Engin, Ayşe Çelik ve Şanar Yurdatapan’ın görüntülü mesajları paylaşıldı.