Amed’de direnişin 4. günü: İşgal mantığını reddediyoruz

Belediye gasplarına karşı Amed’de dördüncü gün eylemlerinde bir açıklama yapan HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, “İşgal mantığını reddediyoruz” dedi.

Amed’de protesto eylemleri dördüncü gününde devam ediyor. HDP milletvekilleri Musa Farisoğulları, Hişyar Özsoy, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Feleknas Uca ve Dilşat Canbaz'ın da aralarında olduğu HDP’li bir grup, polis kuşatması altındaki belediye karşısında oturma eylemi başlattı. Kitle Lise Caddesi'nde toplandı.

HDP’liler daha sonra Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde basın açıklaması için bir araya geldi.

HDP Amed Milletvekili Hişyar Özsoy, yaptığı konuşmada her gün eylemler düzenlediklerini hatırlatarak, Çarşamba gecesi Kayapınar ilçesinde bir dolmuşun yakılmasına da tepki gösterdi. Bunu kabul etmediklerini söyleyen Özsoy, şöyle konuştu: “Halkın malına zarar vermek bizim siyasetimiz değil, çok haklı bir durumdayız. Kayyum atanmış, sonuna kadar meşru olduğumuz bir zemindeyiz. Diyarbakırlılara sesleniyoruz; demokratik tepkimizi gösterelim. Bizimle uzaktan yakından kesinlikle alakası yoktur. Bu tür durumların önüne hep birlikte geçelim.”

Kendilerine “Şehit Çekwar Çubuk İntikam Birimi” adını veren bir grup, Van’da Türk polisinin şiddetine misilleme olarak Kayapınar’da bir misilleme eyleminde bulunduklarını açıklamıştı. Gruba göre Polis Evlerinin 200 metre yakınında AKP’lilere ait olduğu tespit edilen bir minibüs yakılarak imha edildi.

AZC önündeki eylemde Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardmıcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay da bir konuşma yaparak HDP ile sağladıkları ittifakı her alanda sürdüreceklerini vurguladı.

Atay, “İttifakımızı hem sokakta hem mecliste, yan yana durarak göstereceğiz. Tek adım geri atmayacağız. İktidara hep beraber direnmek, bu saldırıyı püskürtmek zorundayız” diyerek dayanışma çağrısında bulundu.

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise “AKP seçmeninin irade oluyor da Kürt halkının seçmeni soğan cücüğü mü?” diye sordu.

Çiftyürek, kayyumların halk iradesine yönelik siyasi darbe olduğunu belirterek, “Bu haksızlığa ve kanunsuzluğa karşı bir araya gelelim. Halk iradesi hedef alınıyor. Kürt partileri ve Kürdistan’ın dört parçasına sesleniyorum; irademize sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamalar ardından kitle oturma eylemine geçti. Eylemciler bir süre sonra dağıldı.