Amed'de eğitimcilerden iş bırakma ve yürüyüş
Amed'de eğitimcilerden iş bırakma ve yürüyüş
Amed'de eğitimcilerden iş bırakma ve yürüyüş
Eğitim-Sen Amed Şubesi, anadilde eğitim hakkının tanınması ve zorunlu din dersinin kaldırılması amacıyla iş bırakarak, yürüyüş düzenledi.
Yürüyüşe, HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, DBP İl Eşbaşkanı Hafize İpek, Pir Sultan Abdal Derneği Amed Şubesi yöneticileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş ile öğrenciler de katılarak destek verdi.
Anadilde eğitim hakkının tanınması ve zorunlu din dersinin kaldırılması amacıyla Eğitim-Sen tarafından bugün okullar boykot edilerek iş bırakılırken, Yenişehir ve Bağlar ilçelerinde eğitimciler bir araya gelerek Eğitim-Sen Şubesi önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.
Burada kısa bir süre davul zurna eşliğinde halaylar çeken kitle İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte ‘Demokratik, bilimsel laik anadilde eğitim ve özgür yaşam için grevdeyiz’, Yaşasın çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı demokratik yaşam’, ‘Sînorê zimane min, sînorê cihana min e’, ‘Zorunlu din dersine hayır, anadilde eğitime evet’, yazılı pankartlar açılırken, sık sık ‘Bê ziman jîyan nabe’, Zimane me rumeta meye’ sloganları atıldı.
DEVLET İNANÇ ALANINDAN ELİNİ ÇEKSİN
Yürüyüş sonrası İl Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde basın açıklaması yapıldı. Yürüyüşe destek veren kurumlar adına ortak basın açıklamasını okuyan Pir Sultan Abdal Derneği Amed Şube Başkanı Cafer Koluman, daha demokratik bir yaşam, daha bilimsel ve anadilde bir eğitim talebiyle alanlarda olduklarını ifade etti. Tekçi, baskıcı ve dayatmacı bir eğitim sistemi istemediklerini vurgulayan Koluman, “Hiçbir toplum aynı düşünen, aynı inancı paylaşan, aynı dili konuşan değerleri benimsemiş insanlardan oluşmadığına göre, tüm düşünce, dil ve değerler karşısında tarafsız olması gereken bir devletin, sadece belli bir inanç sisteminin kural ve ibadetini okullarda öğretmesi kabul edilemez. Devlet, kişisel bir alan olan inanç alanından elini çekmeli, siyasi iktidar inanç alanını kendi çıkarları için istismar etmekten vazgeçmelidir” dedi.
“Eğitim Sen ve Alevi örgütleri olarak laik, bilimsel, anadilde eğitim ve demokratik yaşam çağrımız sadece üyelerimize değil, çocukların, öğrencilerin ve ülkenin geleceğinden endişe eden, farklı inançlardan, mezheplerden ve kimliklerden olan tüm Türkiye halklarınadır” diyen Koluman, "eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi, tamamen iktidarın denetimine girmesi ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğimizi göstermek için bugün ülke çağında tüm okulları boykot ediyoruz ve Eğitim Sen’in çağrısı ile bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiriyoruz” dedi.
Bölge halkının asimilasyon politikalarına karşı durduğunu aktaran KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de, “Anadolu, Mezopotamya ve Ortadoğu çok dilli, çok kültürlü kimlik yapısı aslında tarihten gelen ortak yaşamı örgütlenmiş birçok örnekle doludur. Ama biliyoruz ki, geliştirilen politikalar tekçi, otoriter ve partizan tutumların öne çıkması dinsel anlamda, etniksel anlamda, inançsal anlamda, birçok halkları hem birbirine kırdırtmış hem de birbirine düşmanlaştırarak, birilerinin egemen ideolojileri çerçevesinde iktidarlarını pekiştirmiştir. AK Parti hükümetinin de belli bir süredir bu inkarcı ve asimilasyoncu politikalarını muhafazakarlık ve siyasal İslam olgusu üzerinden yeni bir iktidar olgusuna evrilmesinin artık hiçbir karşılığı yoktur” diye konuştu.
Hükümet yetkililerinin ‘Asimilasyona son verdik’ sözlerini eleştiren Özgen, şöyle devam etti: “Bugün çıkıp asimilasyona son verdik demagojisi yapabiliyorlar. Hayır başta eğitim kurumları olmak üzere her alanda asimilasyon devam etmektedir.”
Daha sonra söz alan HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan da, anadilde eğitim hakkının verilmesi gerektiğini belirterek, sorunların çözümü için demokratik bir Anayasanın şart olduğunu söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından toplanan kitle, olaysız bir şekilde dağıldı.