Amed'deki STÖ'lerden 'duvar' tepkisi

Amed'deki 21 STÖ, kenti tren rayları boyunca ikiye bölecek duvar yapımının Küçük Sanayi Sitesi ve Marangozlar Sitesi dışındaki kısmının iptal edilmesini istedi.

Devlet Demiryolları’nın, Amed'de bulunan tren rayları boyunca planladığı çift taraflı beton duvarın yapımı, tepkiler üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından durdurulmak zorunda kaldı. Kentte aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) da bulunduğu 21 sivil toplum örgütü, bugün bir açıklama daha yaptı.

“Diyarbakır Malatya’dan yönetilemez” başlıklı açıklamada, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen ve İstanbul Haydarpaşa’dan başlayarak Batman/Kurtalan güzergahında yolcu ve yük taşıyan tren hattının Amed kent merkezinden geçtiği, 1935 yılında inşa edildiğinde kent yerleşim alanı dışında kalan TCDD Tren Garı’nın kentin gelişimi ile birlikte kent merkezinde kaldığı hatırlatıldı.

'CAN VE MAL GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE'

Açıklamada, tren rayının yaklaşık 25 kilometrelik kısmının şimdilerde kentsel yerleşim alanında bulunduğu belirtilirken, şunlar ifade edildi:

"Yine bu güzergahın geçtiği Diyarbakır Seyrantepe semtinde ray koruma bandının hemen yanına 50 yıl önce inşa edilmeye başlanan Diyarbakır 1 ve 2 nolu Küçük Sanayi Sitesi ile Diyarbakır Marangozlar Sitesi o zamanlar kent yerleşim alanı dışında kalmaktaydılar. Ancak bu siteler de zamanla kent merkezinde kalmış ve çevrede konut alanları oluşmuştur. Yerleşim alanları ile birlikte siteye giriş ve çıkışlar da artmış ve tren raylarının olduğu yönden de hem araç hem de yaya geçişleri başlamıştır. İhata duvarının olmaması nedeniyle zamanla birçok hurdacı da tren rayı koruma bandı çevresine yerleşerek bu alanları adeta hurda çöplüğü haline getirmişlerdir. Bu durum can ve mal güvenliğini tehdit ettiği gibi çevre kirliliğine de neden olmaktadır."

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"(...) Dolayısıyla gerek 1 ve 2 nolu Küçük Sanayi Siteleri, gerekse de Marangozlar sitesi esnaflarının yoğun talepleri üzerine 24.07.2019 tarihinde İl Valiliğimizin de katılımı ile yapılan bir toplantıda konu değerlendirilmiş ve burada alınan karara istinaden bin 600 metrelik kısma ihata duvarı örülmesi talebi Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının 08.08.2019 tarihli yazı ile TCDD 5. Bölge Müdürlüğüne iletilmiştir. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan müracaat yazısından da anlaşılacağı gibi talep sadece Seyrantepe semtinde bulunan 1 ve 2 nolu Küçük Sanayi Sitesi ile Marangozlar Sitesinin batı cephesindeki tren hattı güzergahının can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla ihata duvarı ile kapatılmasından ibarettir.”

Açıklamada, 15 yıl boyunca Amed Büyükşehir Belediyesi, DTSO ve Küçük Sanayi Sitesi esnaflarının ihata duvarı örme taleplerini karşılamayan TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nün, Diyarbakır’daki hiçbir kurum ve kuruluşun görüş ve önerilerini almadan ihata duvarı işini ihale ettiği vurgulandı

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Açıklamada, sadece Seyrantepe semtinde bulunan 1 ve 2 nolu Küçük Sanayi Sitesi ile Marangozlar Sitesinin batı cephesinden geçen tren raylarının tek tarafında ihata duvarı örülmesi ve 2 adet de kontrollü hemzemin geçidin yapılması gerektiği belirtildi. STÖ'ler, diğer kısımlara ihata duvarı örme işinin ise iptal edilmesi, kentteki sivil toplum örgütlerinin de görüş ve önerilerinin alınarak farklı alternatiflerle çözümlerin üretilmesinin ilgililere iletildiği kaydedildi.

İMZACI KURUMLAR

Açıklamayı imzalayan kurumlar şunlar:

"Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Ticaret Borsası, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği, Amed KESK Şubeler Platformu, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği, DİSK Diyarbakır Temsilciliği, Ortadoğu Sanayici ve Girişimci İş İnsanları Derneği, TURSAB Diyarbakır Bölge Başkanlığı, Diyarbakır Organize Sanayi İş İnsanları Derneği, Diyarbakır Turizm Platformu, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Diyarbakır Şubesi, Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi odası Kadın Meclisi, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu."