Amed ve yıkılan kentlerde halk sandıklara akın etti

Amed ve AKP rejiminin yıktığı kentlerde baskılara rağmen seçmenler sandıklara akın etti.

Amed merkezde 34m sandık kuruldu. Oy kullanma işlemi saat 08.00’de başladı. Seçmenler saat 06.00’dan itibaren sandıkların kurulduğu okul bahçelerinde toplandı.

Daha ilk dakikalarda usulsüzlükler tespit edildi. Kayapınar ilçesi Peyas mahallesinde bulunan Akkoyunlu İlköğretim Okulu’nda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyeti tarafından mühürsüz oy pusulaları yakalandı. Heyet, yakaladığı oy pusulalarını rapor altına alırken, okul içerisinde polislerin konumlandığı kaydedildi.

Yine Bağlar ilçesine bağlı Yunus Emre İlköğretim Okulu’nda AKP’li görevliler dışında sandık sorumlularının alınmadığı gözlemlendi. HDP Hukuk Komisyonu’nun girişimleri sonucunda görevliler sandık başlarındaki yerlerini aldı.

Aynı ilçenin Mesut Yılmaz İlköğretim Okulu’nda ise YSK’den geldiği iddia edilen Cengiz Çiçek isimli kişi ellerindeki boş zarflarla gezerken görüldü. Sözkonusu kişi HDP ve CHP’li sandık görevlileri tarafından yakalandı. Şahıs, polislere teslim edildi. İlçe Seçim Kurulu Başkanı’na bilgi veren polis, hakim tarafından böyle bir görevlendirmenin yapılmadığını söyledi. Çevredeki seçmenlerin tepkisi üzerine, Çiçek polisler tarafından alınarak okuldan götürüldü.

YIKIK KENTLERDE SEÇİM HEYECANI

AKP rejiminin 2015-2016 yıllarına ağı savaş suçları işlediği kentlerden biri olan Şırnak ve ilçelerinde sabah saatlerinde halk sandık başına gitti. Sokağa çıkma yasakları sırasında Şırnak merkez, Cizre, Silopi ve İdil’de binlerce ev yıkılmış, yüzlerce kişi katledilmişti. Şırnak kent merkezi ve ilçelerinde kurulan sandıklarda uzun kuyruklar oluştu. Yıkımın en yoğun yaşandığı Cizre’nin Cudi ve Nur mahalleleri ile Şırnak merkez, ilginin en yüksek olduğu yerler olarak dikkat çekti.

Yaklaşık 61 bin seçmeni olan Mardin’in Nusaybin ilçesinde de yüzlerce kişi sabahın erken saatlerinde oy kullanmak için okul önlerinde toplandı.